Sikkerhetstiltak ble utsatt

Fordi det har tatt tid å behandle søknaden om stenging av Grubbegata i Regjeringskvartalet, ble sikkerhetstiltak rundt Utenriksdepartementet utsatt.

Kaotisk i Grubbegata etter eksplosjon

Slik så det ut i Grubbegata etter eksplosjonen 22. juli.

Foto: Roald, Berit / Scanpix

Det var bestemt at Grubbegata skulle stenges først. Derfor ble innkjøp av alle veisperringer, såkalte nedsenkbare pullerter, satt på vent for området rundt Utenriksdepartementet (UD).

– Dette sikkerhetsprosjektet har pågått i mange år. Da vi skulle anskaffe slike pullerter i Oslos gater, så valgte man å skaffe dette samtidig, forteller Frode Jacobsen, kommunikasjonssjef i Fornyings- og administrasjonsdepartementet.

Les også: – Kunne aldri ha skjedd i London

Planlagte sikkerhetstiltak i 2004

Etter at bomben i regjeringskvartalet hadde gått av den 22. juli ble også Utenriksdepartementet etter hvert evakuert fordi det sto en ukjent bil rett utenfor. Heldigvis var det falsk alarm. Men sikkerhetstiltak rundt UD, som veisperringer, ble planlagt allerede i 2004 .

– Det ble bestemt at rekkefølgen her skulle tas i tråd med planene, og da skulle det komme etter at det arbeidet var gjort i Grubbegata, sier Jacobsen.

Les også: Advarte om bomben i 2006

Ferdigstilles i år

Etter sju år lang behandling i byråkratiet ble det til slutt bestemt at sikkerhetstiltakene i Grubbegata i Regjeringskvartalet skal ferdigstilles til september i år.

Men dette har også ført til at andre sikkerhetstiltak, som rundt Utenriksdepartementet, har tatt syv år å få fullført.

– Jeg forstår ikke det er merkelig vi velger å gjøre ting i tråd med de planene vi har. Sikkerhetsprosjektet har pågått i mange år, og vi har bestemt å anskaffe ting i riktig rekkefølge, sier Jacobsen.