NRK Meny
Normal

– Er sikker på at det var et luftfartøy

Teoriene om hva som egentlig stoppet flytrafikken i Oslo torsdag er mange. Men SAS-kapteinen som så objektet i lufta er sikker i sin sak.

Johan Kylborn

SAS-kaptein Johan Kylborn oppdaget objektet som stanset flytrafikken på Oslo lufthavn i halvannen time torsdag ettermiddag.

Foto: Åsmund Hasli / NRK

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.
Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Det var fint vær og god sikt da flyet kom over Sandvika fra Frankfurt på vei mot Oslo. Plutselig oppdaget kaptein Johan Kylborn noe uventet i lufta.

– Vi ser etter et rutefly som vi skal inn bak. Mens jeg sitter og ser på det, oppdager jeg noe jeg umiddelbart mener må være et seilfly. Jeg viser det til styrmann som også ser det med en gang, forteller Kylborn til NRK.

Han tok da umiddelbart kontakt med folk på bakken.

– Først spurte jeg om det skulle være et fly der, og det fikk jeg bekreftet at det ikke skulle være, sier Kylborn.

– Hadde klar vingeprofil

Så mange som 15 000 passasjerer kan ha blitt rammet av flykaoset som ble forårsaket av observasjonen 8000 fot oppe i lufta torsdag ettermiddag.

Det er usikkert hva det egentlig var som stanset flytrafikken ved Oslo lufthavn i halvannen time, men kapteinen er sikker i sin sak:

– Jeg er så sikker som jeg kan være på at det var en eller annen form for luftfartøy. Det hadde en klar vingeprofil, og var sannsynligvis et seilfly, det kan ha vært en hangglider eller et mikrofly, men det er vanskelig å si, sier kapteinen.

– Ingen seilfly var i lufta

Øyvind Ellefsen

Øyvind Ellefsen.

Foto: Heidi Fjørtoft Klokk / NRK

Men ifølge Norges Luftsportforbund var det ingen seilfly i lufta over flyplassen. De har sjekket alle aktuelle seilfly i Norge, og ingen av dem var i aktivitet.

Øyvind Ellefsen er på landslaget i hanggliding, og instruktør i Norges Luftsportsforbund. Han hadde tenkt å ta en tur i går, men ble på bakken på grunn av vanskelig vind.

– Dessuten var skyene mye lavere enn 8000 fot, det er det som avgjør hvor høyt vi kan gå på varmluft som stiger, sier Ellefsen til NRK.

Derfor avskriver han at det kan ha vært en paraglider eller hangglider som lå på 8000 fot over Oslo i går.

– Uforklarlig

Tidligere har SAS-kapteinen møtt både værballonger og heliumballonger i lufta.

– De er mye mindre og likner ikke på et fly i det hele tatt, så det er jeg sikker på at det ikke var, sier Kylborn.

En teori som er blitt lansert, er at det kan ha vært en presenning som var blitt sugd oppover med vinden, men det avviser SAS-kapteinen.

– Det tviler jeg på, det skulle vært en rar presenning, for å si det sånn, sier han.

Politiet etterforsker saken, men har få spor å gå etter.

– Vi har ikke fått inn noen tips etter at dette skjedde, og vi har heller ikke andre opplysninger som gjør at vi kan gå videre med dette. Dette er litt uforklarlig, sier Morten Undlien ved Gardermoen politistasjon.

– En definert UFO

Per i dag karakteriseres objektet som et uidentifisert flygende objekt (UFO).

Kjell Arne Høviskeland i UFO-foreningen Neti holder alle muligheter åpne.

– Per dags dato er det en definert UFO, er det en ekte UFO har den nok til hensikt å henge der, men hvorfor vet bare de som er ombord, sier Høviskeland til NRK.

Stengingen og forsinkelsene på Gardermoen torsdag kostet flere millioner kroner.