Sigrids familie: – En blytung dag

OPPSAL (NRK.no) Sigrids familie finner fortsatt stor trøst i at så mange bryr seg. Onsdag tar lokalsamfunnet farvel med 16-åringen som aldri kom hjem.

Intervju med Sigrid-familiens talsmann Geir Strand i forkant av Sigrids begravelse på Oppsal kirke.

SVÆRT TUNGT FOR FAMILIEN: Geir Strand, talsmann for Sigrids familie, sier 16-åringens nærmeste har forsøkt å forberede seg på begravelsen så godt det lar seg gjøre.

Allerede én time før seremonien onsdag var flere hundre mennesker samlet utenfor Oppsal kirke i Oslo for å ta et siste farvel med Sigrid Giskegjerde Schjetne.

– Familien har beskrevet denne dagen til meg med ett ord: Blytung, sier talsmann Geir Strand til NRK.no.

– Hvordan er det å ha en begravelse når man ikke vet helt eksakt hva som har skjedd?

– Jeg tror ikke det spiller så veldig stor rolle. Sigrid er funnet. Hun er funnet omkommet. Da er dagen inne for begravelse, sier Strand.

Sang til storesøster

Sigrid begravelse, program

SALMER OG MODERNE MUSIKK: Seremonien er preget av flere musikkinnslag, blant annet flere sanger som var viktige for 16-åringen.

Foto: Svein Vestrum Olsson/NRK

Seremonien startet 11.30, og ledes av prest Sturla Stålsett, sønn av tidligere Oslo-biskop Gunnar Stålsett.

Det skal fremføres flere sanger som Sigrid likte, blant annet Bruce Springsteens «The River».

Lillesøsteren Marit har valgt sangen «We found love» av Calvin Harris når kisten bæres ut av kirken. Sangen synges av artist og «The Voice»-vinner Martin Halla, ifølge kirkeprogrammet.

Pressen er bedt om å ikke være inne i selve kirken.

– Vi har lagt opp til et eget område for mediene. Media vil få muligheten til å delta på den måten. De øvrige arrangementene vil være stengt, forklarer Geir Strand til NRK.

Mange tunge uker

Talsmann for Schjetne-familien Gjermund Eide forteller om hvordan det er å være på Sigrids begravelse.

TAKKER FOR STØTTEN: – Begravelsen er den tyngste dagen til nå, sier talsmann for Schjetne-familien, Gjermund Eide.

Etter begravelsen i Oppsal kirke vil familien ha en privat bårenedsettelse og minnestund ved Nordre Skøyen Hovedgård.

Familens talsmann og pressekontakt for nettsiden finnsigrid.no, Gjermund Eide, sier familien fortsatt finner god støtte i at så mange har engasjert seg i saken.

– De opplever støtten som veldig god. Det er en blytung dag for familien, og det har vært mange tunge uker før dette, sier Eide til NRK.no.

– Det var en periode med håp da vi lette etter Sigrid, så kom den tunge beskjeden om at hun var funnet drept. Begravelsen i dag er kanskje den tyngste dagen til nå, forklarer han.

Bakgrunn: Naboene lyssatte Låveveien

En måned i uvisshet

Sigrid Schjetne

LOKALSAMFUNN I SORG: Sigrid Giskegjerde Schjetne ble funnet drept tirsdag 4. september.

Foto: Svein Vestrum Olsson/NRK

16 år gamle Sigrid kom aldri hjem fra venninnen natt til 5. august.

Da klokka ble over 00.30 på natten begynte familien å lete etter henne. Da tilfeldig forbipasserende rundt klokken 01.30 fant en mobiltelefon, en sokk og skoene ved Østensjø Kanvas-barnehage, gikk alarmen.

I nesten en måned lette frivillige etter jenta, uten resultat. Tirsdag 4. september kom den brutale beskjeden. Sigrid var funnet drept i et skogholt på Kolbotn.

Et tips fra Sunnmøre politidistrikt satte politiet på spor av 37-åringen som nå er siktet i saken. Det er også en 64-åring som har jobbet sammen med 37-åringen i Kolbotn. Sigrid ble funnet cirka 30 meter fra verkstedet der de to ble pågrepet.

Tirsdag opplyste politiet at de ønsker å forlenge isolasjonen for de to siktede. 37-åringen har godtatt dette. Avhørene fortsetter i dag.

Kirkeklokkene ringer for Sigrid Schjetne

FULLSATT SEREMONI: Rundt 600 personer deltok i begravelsen i Oppsal kirke.