Hopp til innhold

Her er de viktigste bevisene i Sigrid-saken

OSLO TINGRETT (NRK.no): Tre uker ut i rettssaken har NRK.no gått gjennom de mest sentrale bevisene etter drapet på Sigrid Giskegjerde Schjetne (16).

Tiltalte for drapet på Sigrid Giskegjerde Schjetne

Campingvognen på bildet, der det har blitt funnet blod fra Sigrid, er helt sentral for politiets bevisførsel. Den tiltalte 38-åringen sier at det er flere som har hatt tilgang til campingvognen.

Foto: Politiet/Lise Åserud/NTB scanpix

Nina Prebe og Jens Olav Sæther

Aktorene Nina Prebe (t.v.) og Jens Olav Sæther (t.h.) mener de har en sterk sak mot den tiltalte 38-åringen.

Foto: Svein Olsson/NRK

Rettssaken etter drapet på Sigrid Giskegjerde Schjetne er inne i sin siste uke i Oslo tingrett. I forkant av saken ga Sigrids foreldre, Ingrid Giskegjerde og Tom Schjetne, klart uttrykk for at det viktigste for dem var å få svar på hva som har skjedd med datteren.

Sigrid forsvant natt til 5. august 2012. Flere av eiendelene hennes ble funnet ved Østensjø Kanvas-barnehage. På kvelden 3. september ble Sigrid funnet død i et skogholt ved en garasje på Kolbotn.

Aktor Nina Prebe innrømmet overfor NRK før rettssaken at nettopp det å gi familien svar på sine spørsmål, kunne bli vanskelig. Tre uker med rettssak har gitt et bedre innblikk i hva som er påtalemyndighetens viktigste bevis i saken mot den tiltalte 38-åringen, som nekter for å ha noe med drapet å gjøre.

– Det er en indisiesak, de har ikke noen konkrete bevis som tilsier straffskyld, sa forsvarer John Christian Elden til NRK i forkant av rettssaken.

Campingvogn Sigrid-saken

I denne campingvognene har politiet funnet en rekke blodspor det er slått fast at stammer fra Sigrid Giskegjerde Schjetne.

Foto: Politiet

Blodspor i campingvognen:

Politiets viktigste bevis er at det er blitt funnet blod man kan påvise at stammer fra Sigrid i campingvognen den tiltalte disponerte.

Politiets kriminaltekniker forklarte i retten at blodsporene fra Sigrid som politiet fant i campingvognen, mest sannsynlig stammer fra et menneske som var levende på tidspunktet blodsporene ble avsatt.

Konklusjonen fra politiet er at campingvogna mest sannsynlig er åstedet for drapet på Sigrid. Kriminaltekniske undersøkelser tyder også på at 16-åringen ble utsatt for stump vold mot hodet i campingvogna, ifølge politioverbetjent Arvid Bjelkåsen.

Han forklarte at politiet kun har funnet spor etter Sigrid og tiltalte i campingvogna.

Obduksjonen av Sigrid har imidlertid ikke kunne gi noen klare svar på hvordan Sigrid døde. Rettsmedisiner Per Hoff Olsen forklarte i retten at stump vold neppe er dødsårsak.

Den tiltalte 38-åringen sier på sin side at flere har hatt tilgang til campingvognen, som står inne på en låve på Bryn. Det skal ikke være en egen låsemekanisme på selve vognen, og den tiltalte 38-åringen har sagt at han i perioder sov hos andre venner og i biler.

Låven leies av den tidligere medsiktede 65-åringen. Han har forklart i retten at det er han som disponerer nøklene til låven. Samtidig forklarer han at han overlot ansvaret for nøklene til den tiltalte i 2012. Politiet har sagt i retten at det kun eksisterer ett sett med nøkler til låven.

Kriminalteknikere i Sigrid-saken ved låve på Bryn

Politiets kriminalteknikere har sikret spor fra en container som stod på utsiden av låven på Bryn.

Foto: Gunn Evy Auestad / NRK

Spor i container:

I en container utenfor låven fant politiet en søppelsekk med deler av tiltaltes fingeravtrykk. Inni denne søppelsekken fant politiet en reklameavis fra G-Sport med Sigrids blod, og sammen med denne en handlepose med tiltaltes fingeravtrykk.

Tiltalte sier han kan ha kastet dette uten å legge merke til at det var blod på reklameavisen.

Den tiltalte 38-åringen har også forklart at han ikke ville lagt igjen så mye bevis, dersom han hadde begått et drap.

– Det er ingen som har spurt meg hva jeg hadde gjort, hvis jeg mot formodning tok livet av noen. Jeg hadde ikke pakket inn en haug med bevis. Det håper jeg folk forstår, har 38-åringen sagt i retten.

Tiltalte på funnstedet

Den tiltalte 38-åringen på funnstedet i forbindelse med åstedsbefaringen under rettssaken.

Foto: Marius Arnesen / NRK

Funnstedet:

Stedet Sigrid ble funne død er rett ved en garasje på Kolbotn der den tiltalte tidvis jobbet sammen med den tidligere medsiktede 65-åringen.

Politiet mener Sigrid ble dumpet ned en bratt skrent ved denne garasjen. Hun skal deretter ha blitt flyttet noe og gjemt i skogholtet.

Sigrid ble funnet pakket inn i flere gjenstander politiet mener har vært i campingvognen. En venninne av tiltalte, som var på besøk i campingvognen noen uker før Sigrid forsvant, sa i retten at hun kjente igjen dynen som Sigrid ble funnet innpakket i.

– Det var denne dyna som var i campingvognen. Men den var hvit da, sa vitnet.

Politiet knytter også flere gjenstander fra funnstedet til tiltalte. Dette gjelder blant annet et telt av et merke som gikk ut av produksjon for 40 år siden. Politiet fant samme type telt-utstyr på låven som på funnstedet.

Den tiltalte 38-åringen fremholder at det er flere enn ham selv som har hatt tilgang til campingvognen, der gjenstandene lå.

Bomring Alnabru

Bombrikken registrert på drapstiltaltes bil, en grønn Citroën, passerte den helautomatiske bomstasjonen på Alnabru øst i Oslo klokken 00.04 natten Sigrid forsvant.

Foto: Svein Olsson/NRK

Bomregistrering Alnabru:

Bombrikken registrert på drapstiltaltes bil, en grønn Citroën, passerte den helautomatiske bomstasjonen på Alnabru øst i Oslo klokken 00.04 natten Sigrid forsvant. Denne bombrikken ble senere funnet i tiltaltes sekk.

Politiet forklarte i retten mandag at man har kjørt opp fire alternative ruter fra bomstasjonen til barnehagen. Gjennomsnittstiden det tok å kjøre disse rutene, var 9 minutter og 30 sekunder.

Politiet mener altså dette gjør det mulig for føreren av Citroënen – som man mener var tiltalte – å være på Bryn på tidspunktet Sigrid forsvant. Ved å gå gjennom Sigrids siste mobilaktivitet mener politiet å se at Sigrid ble bortført kort tid etter klokken 00.17 natt til 5. august.

Tiltalte selv vil ikke si hvor han hadde vært i denne perioden. Forsvarer Elden presset mandag politiet på hva de faktisk har klart å bevise når det gjelder bomregistreringen på Alnabru.

På spørsmål fra Elden måtte politiførstebetjent Ann-Kristin Haugerstuen fra Kripos innrømme at man ikke kunne vite sikkert hvilken bil bombrikken var plassert på ved bompasseringen.

Hun måtte også svare nei på om politiet var sikre på hvem som kjørte bilen, eller om den i det hele tatt kjørte til barnehagen etter bompasseringen.

Skader på tiltaltes bil

Bombrikken registrert på tiltaltes bil, en grønn Citroën, passerte en bomstasjon på Alnabru natten Sigrid forsvant.

Foto: Politiet

Kollisjonsskader på Citroën:

En av politiets teorier i etterforskningen har vært at Sigrid kan ha blitt påkjørt i forbindelse med bortføringen. Påkjørselen skal i så fall ha skjedd med en grønn Citroën den tiltalte disponerte. Politiets krimteknikere har ikke funnet spor av Sigrid på eller i bilen.

Sivilingeniør Erik Aanerud fra firmaet Rekon fortalte i retten at «skadene i panseret og noe opp på frontruten kan stamme fra påkjørsel av en fotgjenger».

Han ville likevel ikke slå fast at skadene være fra en påkjørsel.

Obdusent Per Hoff Olsen sa i retten at han ikke så noen tegn til skader fra en påkjørsel, og at en påkjørsel med hastighetene Aanerud foreslo i retten ville gitt betydelig skader.

På grunn av disse motstridende opplysningene, ble Hoff Olsen innkalt på nytt. Han fremholdt da sin første forklaring, om at det ikke ble funnet tydelige kollisjonsskader under obduksjonen av Sigrid.

En bekjent av den tiltalte har i retten forklart at han tror 38-åringen er «så paranoid at han ikke ville ha sagt fra til politiet», dersom han kjørte på noen.

Den tiltalte har forklart at han først ble klar over skadene på bilen da han våknet søndag 5. august. Det var også denne dagen mekkekameraten (65) så skadene

Tiltalte har sagt i retten at han trodde en narkoman person hadde hoppet på bilen. Den 65 år gamle kameraten har forklart i retten at han stusset på denne forklaringen.

Den tiltalte 38-åringen har også forklart at han ofte glemte å låse bilen, og at mekkekameraten (65) tidligere hadde skrytt av å «kunne få ut kodenøkler til Citroën enkelt».

Sigrid-saken: VW Passat politiet mener ble brukt for å frakte den døde (bakfra)

Politiet mener denne grå Passaten ble brukt til å frakte Sigrid til funnstedet.

Foto: Politiet

Fiberspor i Passat:

Søndag 5. august, dagen etter Sigrid forsvant, lånte tiltalte en grå VW Passat av en barndomskamerat. Eks-kameraten sa i retten at tiltalte begrunnet lånet med at han skulle «frakte tungt verktøy».

Senioringeniør Knut Endre Sjåstad i Kripos forklarte i retten at det ble funnet tre fiber i bilen, som det er hevet over rimelig tvil at stammer fra et telt av samme type som det Sigrid ble funnet i.

Gjennom hovedforhandlingene har det også kommet frem at teltet Sigrid ble pakket inn i, gikk ut av produksjon for 40 år siden.

Etter spørsmål fra forsvarer John Christian Elden kunne han imidlertid avkrefte at det er mulig å fastslå at det er nøyaktig det samme teltet.

– Vi sier i realiteten ikke noe om det stemmer perfekt med dette teltet, men at det kommer fra samme type. Vi reagerte på at det var et bomullstelt, og ikke et moderne telt, sa Sjåstad.

Tiltalte i Sigrid-saken sett bakfra fra vitneboksen i Oslo tingrett

Den tiltalte 38-åringen har forklart at han ryddet opp i campingvognen fordi han hadde hatt en venninne på besøk.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

Salmiakk:

Ifølge tiltalen skal det ha blitt funnet salmiakk i forbindelse med funnet av Sigrid. Politiet mener dette kan ha blitt brukt for å skjule spor.

I retten kom det frem at dette baserer seg på lukt på stedet. I tillegg har politiet sikret seg kvitteringer som viser at den tiltalte kjøpte salmiakk fem dager etter at Sigrid forsvant.

Forsvarer John Christian Elden stilte flere spørsmål ved dette. De krimtekniske undersøkelsene har ifølge politioverbetjent Ole Morten Størseth ikke gitt noen konkrete holdepunkter for å si at salmiakk ble brukt for å skjule liket.

Aktor Nina Prebe stilte i retten den tiltalte spørsmål om hvorfor han kjøpte salmiakk 10. august.

– Jeg holdt på med rengjøring etter at NN (en bekjent, journ.anm.) var på besøk i campingvogna, svarte tiltalte.

Den tiltalte har forklart at han fikk et behov for «å fiffe opp i campingvogna», etter besøket. Venninnen forklarte i retten hun var på besøk i perioden 24. til 28. juli, men at hun bare sov to dager i vogna.

Ved hjelp av bilder tatt disse dagene, har politiet kunnet slå fast at opprydningen, som hovedsakelig skjedde i sengedelen, skjedde etter 28. juli.

Politiet har også funnet en av sengedelene fra campingvognen inne på låven. På denne sengedelen ble det funnet blodspor fra Sigrid.

Den tiltalte har også forklart at salmiakken og kloren ble brukt til å bekjempe brunsnegler.

Elden og tidligere medsiktet

Den tidligere medsiktede 65-åringen sier han er sikker på at politiet har tatt riktig mann i saken.

Foto: Svein Olsson/NRK

65-åringens forklaring:

Den tidligere medsiktede 65-åringen har forklart at han allerede søndag 5. august trodde skadene på tiltaltes bil kom som følge av en påkjørsel.

Dette førte til at den tiltaltes tidligere mekkekamerat ringte en venn og spurte om det hadde vært noen påkjørsler natt til 5. august. Han tok også flere bilder av bilen til den tiltalte.

Ved å følge saken i media ble mistanken ifølge mannens forklaring styrket. 11. august ringte mannen til VGs tipstelefon med opplysninger. 20. august ringte mannen til politiet, men kom aldri lengre enn til en telefonsvarer.

Etter sitt vitnemål sa 65-åringen til NRK.no at han er «100 prosent sikker på at politiet har tatt rett mann».

Den tiltalte 38-åringen har samtidig gått langt i å si at 65-åringen har noe med forsvinningen å gjøre. I denne sammenhengen er det blitt vist til at 65-åringen hadde tilgang til låven, samt at tiltalte mener den tidligere mekkekameraten kunne skaffe seg tilgang til den grønne Citroënen.

– Det er et spørsmål «hvem har egentlig hjulpet hvem», hvis det er noen som er blitt hjulpet, sa forsvarer John Christian Elden til NRK.no.

Campingvogn låve på Bryn

Forsvarerne til den tiltalte 38-åringen mener passasjen inn til campingvognen er for trang til at den tiltalte kunne frakte Sigrid inn alene med dårlig rygg. Dette bildet er tatt av politiet i forbindelse med etterforskningen.

Foto: Politiet

Tiltaltes manglende forklaringer:

Den tiltalte sunnmøringen vil ikke si hvor han var natten da Sigrid forsvant.

Da han ble presset på dette av aktor, svarte han:

– Jeg får overlate til politiet å bevise hvor jeg har vært.

Tiltalte sier noen ganger at det er mistilliten til politiet og psykiatrien som gjør at han ikke sier noe, andre ganger at han ikke husker.

Tiltalte kan heller ikke forklare hvorfor han skrudde av mobiltelefonen og tok ut batteriet helgen Sigrid forsvant.

I tiden før Sigrid forsvant var tiltalte inne på sin Facebook-konto opptil 15 ganger om dagen. Uken etter at Sigrid forsvant var han ikke aktiv i det hele tatt.

Politiet har kunnet dokumentere ved hjelp av bompasseringer og overvåkningskameraer at tiltalte var i Tømteveien åtte ganger alene i perioden etter at Sigrid forsvant.

Den 65 år gamle mekkekameraten forklarte at han ikke visste noe om dette, og at tiltalte ikke hadde noe der å gjøre. Han hadde heller ikke nøkler til verkstedet.

Dårlig rygg:

Den tiltalte 38-åringen har flere ganger i løpet av rettssaken gitt uttrykk for at han har dårlig rygg. Han mener derfor det ville vært umulig å frakte Sigrid inn og ut av låven alene.

I denne sammenheng har forsvaret anført at rotet inne på låven gjør det vanskelig å benytte seg av hjelpemidler, som en tralle, for å frakte Sigrid inn i campingvognen. Politiets sporhunder har heller ikke funnet blodspor på stien som går inn til vogna.

I retten har ulike vitner som har vært inne i vogna forklart at stien inn til vogna var på mellom 15 og 100 centimeter sommeren 2012.

Mannen som kjøpte den skadde Citroënen av den tiltalte 38-åringen, har forklart at han så sunnmøringen løfte en skuter inn i en bil sommeren 2012. Hovedetterforsker Per Einar Østrem anslo i retten mandag at skuteren veide mellom 84 og 87 kilo.

Det er kjent at bylten med telt og sengetøy Sigrid ble funnet innpakket i, veide rundt 77 kilo.

Sigrid-saken: Verkstedet på Kolbotn ved befaring 20. september 2013

Dette bildet er tatt ved garasjen på Kolbotn under befaringen 20. september.

Foto: Marius Arnesen / NRK

Tiltaltes teorier:

Den tiltalte har i avhør presentert flere teorier om hva han tror kan ha skjedd med Sigrid. 38-åringen har hele tiden vært klar på at dette kun er spekulasjoner fra hans side.

Mandag ble den tiltaltes teorier igjen et tema i retten, da aktor Nina Prebe ba sunnmøringen lese opp et beslaglagt brev han hadde forsøkt å sende til VG 17. juli i år.

I brevet beskriver den tiltalte i «jeg-person» hvordan han finner en skadet jente ved barnehagen på Østensjø, og deretter frakter henne til låven på Bryn.

«Jeg våkner opp. Hun er der enda, er hun død? Ingen pust, ingen puls ... Hun var død!!! Nå raste tankene mine rundt. Hvem ville ta meg», skriver den tiltalte.

Aktor Nina Prebe spurte den tiltalte om brevet kunne regnes som en tilståelse, noe 38-åringen benektet på det sterkeste.

Bistandsadvokat Harald Stabell uttalte på sin side at han trodde det var «vanskelig å komme noe nærmere en tilståelse».

Dommer Ingmar Nestor Nilsen spurte også nok en gang den tiltalte om han kunne fortelle hvor han var natten Sigrid forsvant. Den tiltalte svarte da, som før, at det er opp til politiet å hente inn denne informasjonen.

Forsvarer Elden påpekte samtidig at den tiltalte ikke beskriver seg selv som gjerningsmann, og at brevet – om det skulle tillegges noen vekt – burde føre til at hans klient ble frifunnet.

Alternative gjerningsmenn:

Presse ved barnehagen

Retten var fredag 20. september på befaring der politiet mener Sigrid ble bortført, Østensjø Kanvas-barnehage.

Foto: Marius Arnesen

Den tiltalte 38-åringen har i løpet av rettssaken også nevnt flere andre som kan være mulige gjerningsmenn. Han har også antydet at noen av dem som står bak det han mener er organisert mobbing av seg selv, kan stå bak drapet.

I retten har den tiltalte i denne sammenheng blitt spurt om han kunne ha gjort noe for å forhindre Sigrids død.

– Kanskje, ved å ha fått fortgang i saken min, og ved å få fortgang i det som har skjedd. Dette er bare en teori, sier 38-åringen.

Påtalemyndigheten mener på sin side det er ført tilstrekkelige bevis for at 38-åringen står bak drapet. Den tidligere medsiktede 65-åringen har i retten fortalt at han ikke er overrasket over at den tiltalte skylder på andre.

– Dette er det samme han gjorde sist, sier 65-åringen, og viser til en tidligere voldssak.

Den tiltalte ble i 2007 dømt for å ha slått ned en kvinne i en kjeller. 38-åringen hevder det var en bekjent, som også har vitnet i saken, som stod bak volden. Dette til tross for at kvinnen kunne peke ut 38-åringen som gjerningsmann.

38-åringen har i retten sagt at han jobber for å få denne saken gjenopptatt.

Onsdag er den tiltaltes tilregnelighet et tema i retten. NRK.no har valgt å holde dette temaet utenfor denne saken, til de sakkyndige har forklart seg.