NRK Meny
Normal

Sigrid kan ha gått to ruter hjem

Politiet står igjen med to ruter som Sigrid Schjetne (16) sannsynligvis tok hjem fra venninnen kvelden hun forsvant for over tre uker siden.

Østensjø

Ved Østensjø barnehage ble skoene, mobiltelefonen og en hvit sokk som tilhører Sigrid Schjetne funnet. Her stopper også sporene etter jenta som har vært savnet siden 5. august.

Foto: Karlsen, Anette / NTB scanpix

Sigrid Giskegjerde Schjetne

Sigrid Giskegjerde Schjetne forsvant søndag 5. august.

Foto: Privat / NTB scanpix
Hanne Kristin Rohde

Politiinspektør Hanne Kristin Rohde.

Foto: Haram, Ola / NTB Scanpix

Søndag kom det frem at politiet var sikre på ruten Sigrid Schjetne tok hjemover, men dette tilbakeviser politiet mandag. Politiet vil ikke opplyse om hvilke ruter de tror at Sigrid to hjem.

– Vi mener at vi har sannsynliggjort to alternative ruter Sigrid kan ha gått, men vi er ikke 100 prosent sikre på åsted og valg av rute hjemover, sier leder for seksjonen for vold og seksualforbrytelser i politiet, Hanne Kristin Rohde til NRK.no.

Inn i en ny fase

Politiet har kommet et godt stykke på vei i kartlegging av bevegelsene i området i tidsrommet Sigrid forsvant og spisser nå etterforskningen mot viktige funn.

– Det er et tidkrevende arbeid. Vi må forsikre oss at vi ender på riktig konklusjon, men vi nærmer oss et finmasket nett og har god oversikt over bevegelser. Men det er rom for hull, de som har tatt henne vil ikke opplyse om det uten videre. Vi spisser etterforskningen mot det vi mener er viktig, sier Rohde.

Politiet er inne i en ny fase av etterforskningen for å få klarhet i hva som skjedde med Sigrid natt til søndag for over tre uker siden.

– Vi har vært i en fase hvor vi har vært i en utstrakt innhenting av informasjon som inkluderer de 2500 tipsene som politiet har fått inn. Nå er vi i en ny fase hvor vi bearbeider og går grundig gjennom den informasjonen vi har fått, og følger den opp med vitneavhør og ny innhenting av informasjon, sier Rohde.

Sjekket eiendommer

Politiet har bedt beboere på Østensjø ta en ekstra kikk i hager og boder.

– Vi har fått henvendelser etter at folk kikket ekstra nøye gjennom eiendommene sine, men det er ikke kommet noe som har ført til et gjennombrudd, sier Rohde.

VG Nett meldte i går at frivillige som søkte i går gjorde et funn som kan stamme fra en veske.

– Så vidt jeg er kjent med er det ikke kommet inn funn som setter saken i et vesentlig annet lys, sier Rohde, som understreker at det kan ha kommet inn funn til politiet som hun foreløpig ikke er informert om.

Politiet har fortsatt ikke har greid å identifisere røde biler som er tipset inn.

Et av spørsmålene i forsvinningssaken har vært hvilke spor som finnes på Sigrids mobiltelefon. Mobiltelefonen, en iPhone, ble funnet ved Østensjø barnehage hvor sporene av den 16 år gamle jenta stopper. Av hensyn til etterforskningen ønsker ikke politiet å gå ut med opplysninger om DNA og fingeravtrykk.

– Vi vet mer enn vi kan gå ut med, og vi arbeider fortsatt med lokasjonsdata. Mobiltelefonen er et sentralt bevis i saken, men jeg kan ikke gå i detaljer, sier Rohde.

Sporene

Her er de viktigste sporene politiet jobber med:

Vitneavhør: Politiet har snakket med Sigrids familie og omgangskrets. Det har så langt ikke pekt mot noen mistenkte.

Moduskandidater: Oslo-politiet har en egen etterforskningsgruppe som konsentrerer seg om moduskandidater, slik som tidligere straffedømte seksualforbrytere. Politiet har så langt ikke kommet med noen informasjon fra dette arbeidet.

Mobiltelefonen: Mobiltelefonen kan blant annet inneholde opplysninger om hvor hun har gått og hvor raskt hun har beveget seg. Politiet utelukker ikke at mobilen kan ha blitt brukt av andre enn Sigrid på tidspunktet hun forsvant. Politiet ønsker ikke å si om de har fingeravtrykk fra mobilen. Arbeidet med lokasjonsdata pågår fortsatt, og politiet sier at de vet mer enn de kan gå ut med.

Mulig observasjon av Sigrid: Politiet opplyste til NRK onsdag at de har observasjoner av det som kan være Sigrid mellom venninnen i Vetlandsveien og barnehagen der de siste sporene slutter. De vil ikke gå nærmere inn på hvor, og påpeker at observasjonene ikke er sikre.

Observasjon av bil: Politiet har nå fått over 30 tips etter etterlysningen av en mørkerød bil som har befunnet seg i Låveveien ved Østensjø barnehage mellom 00.00 og 00.30 natt til 5. august. Bilføreren har ikke meldt seg. Politiet har kontakt med to andre bilførere de etterlyste tidligere i saken.

Facebook-tilgang: Sigrids Facebook-side er et av sporene politiet har sagt de legger mye vekt på. Politiet har fått den informasjonen de har etterspurt.

Overvåkningsbilder: Politiet har frigitt bilder av Sigrid tatt idet hun går av Tveita-bussen klokken 19.45 lørdag kveld. Politiet sier til NRK at de fortsatt får inn overvåkningsbilder fra omkringliggende områder. De har bilder av biler, men ikke noe de har gått ut med ennå.

Klær: Etter at overvåkningsbildene av Sigrid ble frigitt torsdag, har politiet fått inn mye klær som de nå jobber med å sortere. Det er kun sokken funnet i barnehagen som de så langt har fått DNA-treff på.