NRK Meny
Normal

Sier unnskyld til alle han har overkjørt

Bernt Stilluf Karlsen har fått sparken som styreleder i Oslo Havn etter 16 år. Nå ber den ikke utpreget konfliktsky Venstre-mannen om tilgivelse fra alle som føler seg overkjørt av ham.

Bernt Stilluf Karlsen

VENDER UTOVER: Bernt Stilluf Karlsen er mest stolt over å ha bidratt til at Oslo har vendt fronten ut mot sjøen i stedet for inn mot byen. Samtidig har Oslo greid å beholde Norges største havn midt i en by, sier han.

Foto: Olav Juven / NRK

Det er det rødgrønne byrådet som har bestemt seg for ikke å gi Karlsen fornyet tillit. De har i stedet utnevnt tidligere SV-politiker og statssekretær i Finansdepartementet, Roger Schjerva, som ny havnestyre-leder.

Ikke unaturlig, ifølge Karlsen selv.

– Det er et nytt politisk flertall i Oslo, og dette er delvis en politisk stilling. Jeg synes Geir Lippestad som ansvarlig byråd har håndtert dette på en ryddig og ordentlig måte.

Karlsen legger imidlertid ikke skjul på at han gjerne ville ha fortsatt i vervet.

– Vandrer i sirup

I løpet av Karlsens 16 år som havnestyreleder har Oslos sjøside gjennomgått en total forvandling. Hele bydeler har poppet opp i Bjørvika, på Sørenga og på Tjuvholmen. Containervirksomheten er omstrukturert og samlet på Sjursøya.

Som havnestyreleder har Bernt Stilluf Karlsen har vært pådriver for endringene. Han tror dette om sitt ettermæle:

– Som en som aldri stoppet opp med å forsøke å holde fremdrift i sakene. Hovedproblemet i Oslo og nesten i Norge er at alt står stille. Vi har blitt en nasjon som vandrer i sirup.

– Det er flere som har sagt at det å ha Stilluf som styreleder i havna er slitsomt, men det er derfor vi har ham der, sier han selv.

Ber om tilgivelse

Nå ber Bernt Stilluf Karlsen alle som føler seg overkjørt om tilgivelse. Hvem er det han tenker på?

Jeg ber om tilgivelse fra alle som føler at de er blitt "overkjørt" og har ingen problemer med å se at det er flere som i dag også gleder seg over at min periode som styreleder er over.

Bernt Stilluf Karlsen til oslohavn.no

– Jeg tror nok mange synes ting har gått litt vel fort. Det gjelder en del av politikerne, tror jeg, og det gjelder helt sikkert deler av plan- og bygningsetaten.

– Det gjelder de som ønsket en annen løsning når det gjaldt opprenskningen av forurensningen i havnebassenget, og det gjelder nok en del av kundene som syns flytteprosessene har gått fort for å holde tempo i byutviklingen.

Demonstrasjon i Risavika havn

HAVNESTRID: Havnearbeiderne er blant de mange Bernt Stilluf Karlsen har terget på seg i løpet av 16 år som havnestyreleder. Her under Norsk Transportarbeiderforbunds massedemonstrasjon mot det de kaller sosial dumping i Risavika utenfor Stavanger i 2013.

Foto: Ellingsen, Tommy / NTB scanpix

Mange stridstemaer

Opprydningen av giftig sjøbunn og dumpingen av den forurensende massen lenger ut ved Malmøykalven skapte en bitter konflikt som varte i mange år.

Langvarig er også striden mellom Oslo Havn og havnearbeiderne. Det blir hevdet i rådhuskretser at det var umulig for byrådsleder Raymond Johansen (Ap) å beholde Karlsen og samtidig bevare et godt forhold til støttepartiet Rødt. Det avviser Johansen.

– Det har ikke hatt betydning i denne saken. Stilluf har sittet siden 1999; det er vel ingen annen i kommunen som har sittet så lenge som styreleder. Nå synes vi det var på tide med fornying.

– Stilluf skal ha mye av æren for at vi har fått en helt ny sjøside, og det er jeg evig takknemlig for, sier Raymond Johansen.