Sier nei til storkommune i Follo

Det blir ingen kommunesammenslåing i Follo, hvis folket får bestemme. Folk i Ås, Frogn, Enebakk og Nesodden sa nei, mens folk i Ski sa ja til ny storkommune i folkeavstemmingen søndag.

Pressekonferanse folkeavstemminger i Follo

MED SVARET: Øystein Slette (Enebakk), Odd Haktor Slåke (Frogn), Nina Sandberg (Nesodden), Thomas Sjøvold (Oppegård), Tuva Moflag (Ski) og Ola Nordal (Ås).

Foto: Namra Saleem / NRK

Fra Enebakk i nord til Frogn i sør er rådet som velgerne legger opp i stemmeurnene omtrent det samme. I fire av fem kommuner ble det nei. Det var bare folk i Ski som sa ja.

Klokken 07 holdt ordførerne en pressekonferanse.

Glad for nei-svar

– Her sa 77 prosent nei til å gå inn i Follo og det er vi veldig glad for, sier ordfører i Nesodden Nina Sandberg.

– Vi føler vi har fått et veldig tydelig og klart signal fra innbyggerne om hva de vil med kommunen i fremtiden, sier Enebakk-ordfører Øystein Slette med nesten 79 prosent nei i befolkningen.

I Frogn svarte 70 prosent nei.

– Her er det også klare tall og det virker som Frogns innbyggere er fornøyd med sånn som vi har det, sier ordfører Odd Haktor Slåke.

Ordfører i Ås er fornøyd med at hele 52 prosent av befolkningen deltok i avstemmingen. 66,7 prosent sa nei.

– Det gjør at vi har fått et tydelig råd, sier Ola Nordal.

De fleste vil følge folkets råd

Det er klart at politikerne i de fire kommunene som sa nei vil følge folkets råd. Oppegård hadde en innbyggerundersøkelse der 52 prosent av de spurte sa nei. Tross nei fra folket, åpner ordføreren for sammenslåing med den eneste ja-kommunen.

– Jeg vil si at dette er en trist dag for Follo. Jeg hadde håpet på at en sterke region hadde vært resultatet, sier ordfører i Oppegård Thomas Sjøvold.

Men selv om innbyggerne i Ski har svart ja til å gå inn i en større kommune, vet ikke ordfører Tuva Moflag hva hun skal svare Sjøvold ennå.

– Våre innbyggere har sagt at de ønsker å gå inn i en større Follo-kommune.

Men siden de fire andre kommunene vil følge nei-rådet fra sine innbyggere, er situasjonen annerledes enn velgerne i Ski er spurt om.

– Vi lever ikke i et vakum, og landskapet rundt oss er mer negativt enn vi skulle ønske oss.

Dermed går spørsmålet om sammenslåing tilbake til kommunestyret i Ski.

Kommunesammenslåing i Follo