NRK Meny
Normal

Sier nei til å stenge Universitetsgata for trafikk

Politiet vil ikke stenge Universitetsgata i Oslo sentrum for trafikk på kveldstid i helgene. NHO har forslått prøveprosjektet for å dempe kaoset som oppstår i gaten rundt midnatt. Politiet mener de ikke har kapasitet til å følge opp ordningen.

Universitetsgata i Oslo

FARLIG: Om natten i helgene opplever utestedene som ligger i Universitetsgata at gaten fylles av taxier og feststemte folk. Utestedene mener kombinasjonen er farlig.

Foto: Hanne Roald / NRK

Clubmanager ved Lavvo, Tom Snistad

Clubmanager ved utestedet Lavvo, Tom Snistad

Foto: Hanne Roald / NRK

I Universitetsgata mellom Karl Johans gate og Kristian IVs gate ligger utestedene Johns, Last Train, Lavvo og Hard Rock Café.

Hver helg rundt midnatt opplever utestedene at fulle folk og taxier skaper farlige situasjoner. For mens flere hundre mennesker går rett ut i gaten på grunn av køer og smale fortau, hoper taxitrafikken seg opp til tross for all stans forbudt-skilt i gaten.

Derfor foreslo NHO Oslo og Akershus i sommer et prøveprosjekt der gaten stenges mellom klokken 23.00 og 05.00 i helgene.

Men det sier politiet i Oslo nei til. De mener de ikke har kapasitet til holde biltrafikken ute.

– Det er ressurskrevende å håndheve den type skilt. Politiet har en rekke oppgaver og er opptatt av at det skal være trygt å ferdes i sentrum, sier Frode Andreassen, avsnittsleder ved Trafikkplan i Oslo politidistrikt.

Klubbvakter som trafikkpoliti

Et skilt viser at det er forbudt å stanse i Universitetsgata mellom 00 og 06.00
Foto: Hanne Roald / NRK

For å få kontroll på trafikken har utestedet Lavvo til nå satt inn egne vakter. Clubmanager, Tom Snistad, mener det er feil at utestedet må ta på seg politiets oppgaver.

– Vi blir jobbende som politibetjenter uten skilt i gata. Når vi kommer bort og ber taxiene om å kjøre bort får vi bare beskjeder som «hva skal du gjøre?», sier en fortvilt Snistad og legger til:

– Mange av dem som står her bryr seg ikke om skiltene og har bare lyst på kunder.

Derfor ba utestedene NHO om hjelp. De sendte i sommer et brev til kommunen om å få i gang et prøveprosjekt. Men ingenting har skjedd siden det.

NHO er oppgitt over at saken har trukket ut i tid.

– Vi har kastet bort tid. Vi kunne vært klare med et prøveprosjekt før julebordssesongen. Nå står vi uten noen løsning, og vi er utrygge på sikkerheten for gjestene i gaten, sier Nina Sollie, regiondirektør for Oslo og Akershus.

Foreslår metallgjerder

 Regiondirektør for Oslo og Akershus i NHO, Nina Sollie

Regiondirektør for Oslo og Akershus i NHO, Nina Sollie.

Foto: Hanne Roald / NRK

Det er Trafikkplan ved Oslo politidistrikt som har skiltmyndighet i Oslo kommune.

De mener utestedene selv burde se på om de kan sette opp metallgjerder for å skape et tydeligere skille mellom trafikken og utelivsgjestene.

– Hvis man kan løse problemene uten bruk av menneskelige ressurser er det absolutt det beste. Men politiet vil gripe inn hvis det er fare for liv og helse, sier Frode Andreassen.

Nina Sollie i NHO synes det er dumt at politiet ikke er villige til å prøve ut forslaget.

– La oss teste det først og evaluere det før vi prøver andre tiltak. Jeg er opptatt av å prøve det og så kan politimyndigheten følge det opp når de er i gaten, sier Sollie.