– Vet ikke om søstrene har kommet inn i Syria

De to søstrene på 16 og 19 år er observert ved grensen til Syria, melder politiet.

Kriminalsjef Nina Karstensen Bjørlo i Asker og Bærum politidistrikt svarer på spørsmål om flukten til de to søstrene på 16 og 19 år som har vært meldt savnet siden fredag 18. oktober.

Politiet jobber intenst for å få lokalisert søstrene.

Fredag 18. oktober ble to søstre på 16 og 19 år meldt savnet. Tenåringsjentene fra Bærum eller Asker skal ha vært forsvunnet siden torsdag. Politiet i Asker og Bærum melder nå at søstrene er observert ved grensen til Syria. Begge jentene er norske statsborgere med somalisk opprinnelse.

– Vi har fått informasjon om at jentene har reist til Tyrkia. Observasjoner tilsier at de oppholder seg ved grensen til Syria, men vi vet ikke om de har kommet inn i landet, sier Nina Karstensen Bjørlo, kriminalsjef i Asker og Bærum politidistrikt

Politiet har ikke vært i kontakt med jentene. De kan ikke bekrefte at jentene er i Syria.

Kamper i Syria

VIL TIL SYRIA: De to savnede tenåringsjentene som er bosatt i Akershus har ytret ønske om å «kjempe som gode muslimer» i Syria. Bildet er fra en tidligere anledning i Syria.

Foto: AREF HRETANI / Reuters

– De kan fortsatt befinne seg i Tyrkia. Vi samarbeider tett med UD og med den Norske ambassaden i Tyrkia, sier kriminalsjefen.

Politiet kommer ikke til å sende ned lokalt politi for å prøve å finne jentene.

Kjempe som "gode muslimer"

Etter det NRK.no er blitt fortalt har de to søstrene reist til Syria «for å kjempe som gode muslimer». Først nå har tenåringsjentene blitt observert.

VG.no har fått tilgang til en mail som de to jentene angivelig skal ha sendt til familien før de reiste. Der skal de ha skrevet:

«Det er nå slik at muslimene blir angrepet fra alle hold og vi må gjøre noe. Vi vil så gjerne hjelpe muslimene og den eneste måten vi kan virkelig hjelpe dem er ved å være med dem i deres lidelser og gleder. Det er ikke lenger nok å sitte hjemme og sende penger. Med tanke på dette har vi bestemt oss for å reise til Syria og hjelpe til der nede med alt vi kan».

Etterlyst internasjonalt

Politiet har etterlyst jentene internasjonalt gjennom Interpool og samarbeider tett med UD. Norske myndigheter arbeider aktivt for å få lokalisert jentene.

Familien som meldte jentene savnet, er sterkt bekymret for motivet for reisen og har fryktet at de kan ha reist til Syria. Politiet samarbeider tett med familien for å få kontakt med jentene.