- Norges mest effektive tyv

Serberen, som omtales som "norges mest effektive tyv" møtte i dag i Asker og Bærum tingrett, tiltalt for omlag hundre innbrudd.

Asker og Bærum Tingrett

Den 41 år gamle mannen ble pågrepet i januar i fjor.

Foto: Ola Haram / NRK

Aldri før har en person stått tiltalt for så mange boliginnbrudd. Mannen, som er tiltalt for over hundre innbrudd på Østlandet, erkjente delvis straffskyld da rettssaken mot ham startet i Asker og Bærum tingrett i dag.

I løpet av tre måneder skal den 41 år gamle serberen ha stjålet verdier for flere millioner kroner fra boliger blant annet i Oslo, Asker og Bærum.

– Mistet tryggheten

En av de som fikk besøk av tyven i sin bolig var Hans Petter Kaardal i Asker . Her brøt serberen seg inn for et og et halvt år siden. Kaardal synes ikke det var verst å miste sine verdisaker.

– Det er følelsen av å ha uvedkommende i hjemmet, som sitter sterkest i. Det at de tok ting lar seg erstatte. Men tryggheten de har tatt fra oss - det kommer jeg ikke over, sier Kaardal.

– Effektiv tyv

Serberen, som i dag møtte i Asker og Bærum tingrett, er blitt beskrevet som Norges mest effektive tyv. Politiadvokat Morten Stene kjenner ikke til en lignende sak her i landet.

– Saken er meget alvorlig. Han er tiltalt for over hundre innbrudd i private hjem. Jeg kjenner ikke til at det finnes lignende tiltale i Norge, sier Stene.

Den 41 år gamle mannen er tiltalt etter straffelovens paragrafer som omhandler alvorlig organisert kriminalitet. Serberen er tidligere kjent av politiet i Tyskland, Østerrike og Sveits for vinningskriminalitet.

–Vi mener at han er en del av et organisert miljø. Selv om han er alene på tiltalebenken, sier Stene.

– Erkjenner noen tyveri

Men mannens forsvarer, Arild Holden, mener det fortsatt er knyttet usikkerhet til politiets bevis i saken.

– Han erkjenner en mindre del av tiltalten. Det glelder innbruddene på Hamar. Politiet har lagt opp en indisie-rekke, men det helt avgjørende om de faktisk kan plassere min klient på de forskjelle åstedene, sier Holden.

41-åringen risikerer 11 års fengsel.