NRK Meny
Normal

Selger et tonn ribbe bare i dag

Hos familieslakteren på Torshov i Oslo selger de så mye kjøttmat at det nesten går i surr for gamlefar Alf Strøm-Larsen.

Det er kø hos slakteren for å få tak i julematen

I mer enn 100 år har familien Strøm-Larsen solgt kjøtt på Torshov. Og slakterforretningen er en gammeldags familiebedrift. Lillejulaften har far Alf både kona, to sønner, en svigerdatter og et barnebarn med seg på jobb.

Vossakorv, farse, ribbe og pinnekjøtt

Alf Strøm-Larsen

I morgen skal Alf Strøm-Larsen feire jul hos sønn og svigerdatter, og det blir ikke han som skal tilberede middagsmaten. Hva står på bordet? – Ja, det blir ribbe, det vet du.

Foto: Ingvild Sund / NRK

– Vi selger så mye i dag at jeg nesten ikke greier holde styr på det, men jeg tror det blir et tonn ribbe i løpet av dagen. Forrige uke solgte vi 6 tonn ribbe og 3 tonn pinnekjøtt, sier Alf Strøm-Larsen.

I tillegg går det voldsomt mye av julepølse, vossakorv, farse og medisterkaker, sier Alf.

For noen er det en juletradisjon å stå i kø hos slakteren på lillejulaften, og noen forteller Alf at de koser seg med det.

– Mange sier det har vært hyggelig å stå her i to timer i kø. Og så er det noen som har forsøkt å snike. Da blir det bråk.

Strøm-Larsens historie startet da Ida Strøm startet kjøttbutikk på Øvre Foss på Grünerløkka i 1904. Etterhvert traff hun Oskar Larsen som drev kjøttbutikk på Frogner, og han flyttet driften sin inn til henne.

Noen år senere vokste den nye bydelen på Torshov frem og Ida og Oscar utvidet med å kjøpe bygården Strøm-Larsen nå ligger i, og de startet med pølsemakeri. På den tiden Ida og Oskar slo seg sammen, pleide kjøttutsalgene ha sagflis på gulvet, slik at blod og fuktighet trakk inn i det.

Nordmenn vil ikke fryse kjøttet

Og er det noe ved kjøttinnkjøpene som har forandret seg de siste ti årene? Veldig lite sier slakteren. Akkurat til jul er vi veldig tradisjonsbundet, det er stort sett de samme varene som selges.

– Men folk er redde for å fryse noe. Folk vil ha kjøttet ferskt, så mye av salget foregår de aller siste dagene. Min teori er at det er velstanden i Norge som gjør at vi absolutt skal ha kjøttet ferskt til julaften.

Kjøttbutikken har fått seg mobil-app som gjør at kundene kan gå ut i nærmiljøet og handle eller dingle på kafé mens de følger med hvordan køen inne hos slakteren går fremover.

På lillejulaften er det ofte litt roligere på ettermiddagen, men om det slår til i år også er Alf Strøm-Larsen usikker på.

– Det var mye å gjøre i går, på søndag. Det var helt vilt, og det pleier det ikke være, så det er litt uforutsigbart.

På julaften pleier det heller ikke være all verdens salg.

– Da kommer gjerne de som har glemt en liten ting.

Strøm-Larsen

Strøm-Larsen pølsemaker og kjøttutsalg er en tradisjonsrik butikk i hjørnegården på Torshov.

Foto: Ingvild Sund / NRK