Hopp til innhold

Seks tips til en god skolestart for førsteklassinger

De gruer seg, gleder seg og snart står 60 000 seksåringer klare med splitter nye sekker første skoledag. Her er seks tips til å gjøre skolestarten bedre for både barn og foreldre.

Skolestart

HELT FERSKE ELEVER: Stiv og ubrukt skolesekk, kanskje noen splitter nye klær og magen full av spinnville sommerfugler. Skolestart er rett rundt hjørnet, og i år er 60 000 seksåringer klare til å ta fatt på det første året.

Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

Sommerferien er på hell, og mange mager fylles nå opp med flaksende sommerfugler.

Kathrine Wegge

Kathrine Wegge har skrevet «Skolestartboka - håndbok for førsteklasseforeldre».

Foto: Nina Didriksen / NRK

– Det er nok mange spente store og små, også lærere, sier Kathrine Wegge og ler litt. Hun er rektor ved Huseby skole i Oslo og forfatter av boken «Skolestartboka - håndbok for førsteklasseforeldre».

Heller ikke hun blir vant til skolestart, selv om hun hvert år tar i mot over 100 nye førsteklassinger ved skolen sin.

– For meg er det også en stor dag. Jeg synes det er utrolig spesielt å stå foran disse spente små. Det er en merkedag.

Her er Wegges råd:

  • Gjør første skoledag til en merkedag! Det er en overgangsdag. Men ikke hauss opp dagen på forhånd dersom seksåringen gruer seg. Det kan gjøre vondt verre, men på selve dagen er det lov å slå på stortromma.
  • Lær barna å være selvstendige. På skolen får de mindre hjelp av voksne enn i barnehagen. Det er lurt at barna klarer å kle på seg, knyte skolissene og gå på do alene. Det er også fint hvis barna har lært å vente på tur.
  • Et godt samarbeid mellom skolen og hjemmet er viktig. Foreldre kan hjelpe til på hjemmefronten med å snakke positivt om skolen. Hvis man lurer på noe eller er misfornøyd med noe, ta det opp med skolen med en gang.

Venner er viktig

– Det er spennende og en stor forandring i livet, sier generalsekretær i Foreningen mobbing i skolen, Irma Rustad, om første skoledag. I foreningen er de opptatt av at barna får en god sosial start på skolegangen.

Irma Rustad

VIKTIG MED VENNER: Generalsekretær i Foreningen mobbing i skolen, Irma Rustad, mener at det viktigste man kan gjøre for seksåringene ved skolestart er å sørge for at de får venner.

Foto: Victoria Wilden / NRK

– Å ha venner er kjempeviktig. Skoledagen vil fortone seg helt annerledes dersom man har en lek man kan gå inn i, enn hvis man blir sittende alene.

Her er de viktigste rådene fra foreningen Mobbing i skolen:

  • Hjelp barnet å få venner. Det er ikke alle barn som kjenner noen når de begynner på skolen. Man kan for eksempel be om klasselisten før skolen begynner og inviter noen av barna hjem. Når skolen er i gang kan det være lurt å ha en ordning der barna er med hverandre hjem på omgang. En del skoler arrangerer vennegrupper.
  • Bli kjent med de andre foreldrene. Å engasjere seg i skolen som klassekontakt, SU- eller FAU-representant gjør at du blir bedre kjent med skolen og andre foreldre. Man kan også knytte nettverk og bli bedre kjent med andre foreldre ved å bytte på å kjøre barna til fritidsaktiviteter eller hjelpe til med lekser.
  • Vurder fritidsaktiviteter uavhengig av skolen. Mange barn omgås bare klassekamerater. Men hvis barnet får problemer på skolen, kan det være lurt å ha andre venner som man møter på barneteateret, svømmingen eller i speideren.

Les også: