Seks innbrudd bare dette skoleåret

Tre menn ble snust opp av politihunder inne på Bjørnholt skole i natt etter at de hadde brutt seg inn i bygget. Dette er det sjette innbruddet ved skolen siden august.

Rød trapp på Bjørnholt skole

TOK TRAPPA: Innbruddstyvene brukte denne trappa da de tok seg inn på Bjørnholt skole natt til mandag.

Foto: Ingvild Baltzersen Sund / NRK

Gjerningsmennene hadde brutt seg inn i rom tilhørende elektro, medier og kommunikasjon og IKT ved Bjørnholt skole på Bjørndal i Oslo da alarmen gikk hos vaktselskapet i natt.

– Vi brukte en del tid på å finne dem fordi bygget er så stort. Da vi fant dem hadde de ikke verdisaker på seg, men de var trolig ute etter datautstyr, sier operasjonsleder i Oslo-politiet André Kråkenes.

– Uheldig og kjedelig

Fredag morgen ble rektor møtt av både dører og skap som var brutt opp.

– Jeg syns det er veldig kjedelig og uheldig at noen vil ødelegge undervisningslokalene våre. Elevene er opptatt av å lære trenger ikke innbrudd, sier rektor Else Birgitte Roscher-Nielsen.

Dette er det sjette innbruddet ved skolen hittil dette skoleåret. Denne gangen fikk ikke gjerningsmennene med seg noe, men i de andre fem innbruddene har tyvene fått med seg Mac-maskiner og ulike typer kamerautstyr.

– Hvor store summer det er snakk om i ødeleggelser og stjålet utstyr har vi ikke oversikt over ennå, men vi jobber med å få oversikt over kostnadene, sier rektor.

Ingen av de fem tidligere innbruddene er oppklart.

Ifølge Utdanningsetaten har skolene i Oslo så langt i år brukt 2,2 millioner kroner på utbedringer etter hærverk. Pengene har blant annet gått til å erstatte vinduer og dører, små reparasjoner og renhold etter hærverk eller tagging. I fjor ble det brukt 3,2 millioner kroner til sammen.

Har styrket sikkerheten

Hva slags tiltak som settes inn mot innbrudd og hærverk, varierer fra skole til skole.

Rektor ved Bjørnholt skole sier de har gjort alt de kan for å sikre seg mot innbrudd, både gjennom gode låsemekanismer og videoovervåkning ved dørene.

– Skolen er sikret etter alle standarder og normer og sikkerheten har blitt ytterligere forsterket, sier hun.

I september sikret de dørene ytterligere og de fikk montert sirener som går av om nødåpnere utløses. Skolen har også byttet vaktselskap fordi de var misfornøyde med responstiden.

I dag var vaktselskapet og politiet raskt på stedet og fant ved hjelp av politihund de tre gjerningsmennene inne i bygget, noe rektor er svært fornøyd med.

– Det var veldig viktig at politiet tok gjerningsmennene i dag for å få satt en stopper for slike innbrudd, sier Roscher-Nielsen.