Hopp til innhold

Seks av ti barn sier de har opplevd nettmobbing

Skjellsord og nakenbilder på nettet er ikke uvanlig, forteller elevene ved Nordby ungdomsskole.

Astri L'estrange og Trygve Mundal

Astri L'estrange og Trygve Mundal ved Nordby ungdomsskole forteller at skjellsord og stygge kommentarer er vanlig på nett.

Foto: Nadir Alam / NRK

Astri L'estrange og Trygve Mundal sitter begge to i elevrådet på skolen der landets største kampanje mot digital mobbing, «Bruk Hue» ble lansert for tre år siden.

I år har elevene på Nordby ungdomsskole på Jessheim igjen besøk av kulturminister og foredragsholdere. Ifølge kampanjen sier nå mer enn seks av ti barn og unge at de har opplevd mobbing eller erting på internett eller mobil.

– Jeg har sett på Facebook at folk kommenterer til andre at de er stygge eller teite, og da fortsetter det bare, forteller Trygve Mundal.

Legger ut nakenbilder

Telenor-sjef Berit Svensen

Telenor-sjef, Berit Svensen.

Foto: Nadir Alam / NRK
Anniken Huitfeldt

Kulturminister Anniken Huitfeldt (Ap).

Foto: Nadir Alam / NRK

Ifølge elevene er det heller ikke sjelden at uønskede bilder dukker opp på Facebook, Instagram eller andre sosiale medier.

– Ofte blir det lagt ut nakenbilder av folk, og da blir de spredd veldig fort. Det er ikke veldig hyggelig for den det går utover, sier Trygve Mundal.

Astri L'estrange forteller at det mest vanlige er kommentarer til bilder og statusoppdateringer folk selv legger ut på Facebook.

– Det går på hvor teite eller stygge de er. Det sårer!

Skjer i det skjulte

I høst får over 17 000 elever og 50 skoler besøk av Bruk Hue-kampanjen. Tidligere har representanter fra både Storbritannia og Spania deltatt for å lære.

Digital mobbing kan være vanskelig å oppdage, og derfor blir også foreldre invitert til å delta.

– Vår generasjon leder ikke an i utviklingen, det er det de unge som gjør. Derfor må foreldre også læres opp, sier Telenor-sjef, Berit Svensen.

Seminar på kveldstid skal gi foreldre større innsikt i problemet med digital mobbing.

– Mobbing foregår også over PC-en. Du kan sitte på rommet dit, på en arena der du føler deg trygg, men så kan det også dukke opp mobbing der, sier kulturminister Anniken Huitfeldt (Ap).

Vanskelig å stoppe

Astri L'estrange og Trygve Mundal vet at man kan rapportere personer som skriver stygge kommentarer eller si fra til en voksen. Men de tror det er vanskelig å få slutt på digital mobbing. Mye vanskeligere enn å få slutt på den fysiske mobbingen som skjer i skolegården.

– Man kan ikke overvåke alt noen gjør, så det er mye vanskligere å stoppe enn om noen blir dytta i friminuttet, sier Astri L'estrange.

– Hvis du blir mobbet på skolen så får kanskje klassen eller de på skolen vite om det. Skjer det på nettet, så kan det spres så utrolig mye lengre enn det du hadde trodd var mulig, legger hun til.

Se hva NRK Skole sier om digital mobbing:

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.