NRK Meny
Normal

Se trafikken i Bjørvika

Torsdag var omkjøringene i Bjørvika et faktum, og flere hadde problemer med skilting og omkjøring.

14. november ble det omkjøring på Bjørvika på grunn av bygging av nytt Deichmansk bibliotek.

14. november ble det nytt kjøremønster i Bjørvika. Flere bilister hadde problemer med å forstå den nye skiltingen, og mange kjørte feil.

Statens vegvesen forventet mye trafikk når de bestemte seg for å legge om kjøremønsteret i Bjørvika. Torsdag morgen var det duket for første dag med nytt kjøremønster, med Operagaten som hovedfartsåre.

– Det er helt tydelig at bilene, og noen av bussene som kommer fra øst, kjører feil, sier NRKs reporter på stedet, Victoria Wilden.

Selv om trafikken går greit, har flere store problemer med skiltingen på stedet.

– De skjønner ikke at de må kjøre av tidligere for å komme forbi Operaen, så de ender med å kjøre opp Nylandsveien bro og må snu oppe i rundkjøringen og kjøre ned igjen. Jeg har sett flere biler som har kjørt feil og måttet snu, sier hun.

Rikke Brouer-Wangen, kommunikasjonsrådgiver i Statens vegvesen, sier at de har satt opp skilter i området for å varsle bilistene om det nye kjøremønsteret, men at bilistene er vant til å kjøre etter gamle vaner.

– Dette er forventet og det må gå seg til. Bilistene forstår ikke at de må kjøre av før det er for sent, sier hun til NRK.

Saken fortsetter under bildet.

Kjøremønster Bjørvika fra 14. november

Illustrasjonene under viser hvordan kjøremønstrene blir. Det gamle kjøremønsteret vises ikke på tegningen.

Foto: Statens vegvesen

– Bruk kollektivt

Ian Markey

Ian Markey, teknisk byggeleder for Bjørvika-prosjektet.

Foto: Nadir Alam / NRK

– Det aller beste er om folk bruker kollektivtrafikk for å komme seg til og fra jobb, sier teknisk byggeleder for Bjørvika-prosjektet, Ian Markey.

Han håper færrest mulig vil ta bilen gjennom dette området mens de holder på å bygge. Noe de skal gjøre i et år fremover.

– Om man må bruke bilen oppfordrer vi til å ta i bruk tunnelsystemet for å komme seg forbi Bjørvika, forteller han til NRK.

Grunnen til omkjøringen er byggingen av det nye Deichmanske Biblioteket. I går gikk trafikken rett gjennom der bygget skal være, og nå er den flyttet mot operaen.

Operagaten er løsningen

– Trafikken går i større grad i Operagaten, og den har dårligere fremkommelighet enn den opprinnelige gaten, forklarer Markey fra Statens vegvesen.

De er bekymret for at det skal bli store trafikkproblemer i området hvis det blir for mange biler.

– Særlig i rundkjøringene. Hvis det blir for mye press på rundkjøringene, vil trafikken kile seg fast og stoppe helt opp, da blir det skikkelig kork, sier han.

Samtidig som privatbilister skal kjøre til og fra jobb, så skal 180 busser kjøre gjennom Operagata hver time i rushtrafikken.

Stenger Nordenga bru

1. desember blir det ytterligere kaos, da skal nordenga bru også stenges.

– Der skal det bygges en kryss og broen skal være stengt i fem-seks måneder etter at det arbeidet har startet, sier han

Korttidsparkeringen på sjøsiden av Oslo S, der togreisende ofte blir hentet og levert, blir også stengt permanent.

Dette skjer fra 14. november:

  • Trafikken flyttes mellom Tollboden og rundkjøringen foran Barcode over i Operagata.
  • Rundkjøringen ved Nylandsveien bru fjernes, og trafikken ledes til rundkjøringen ved Barcoderekka.