Hopp til innhold

Advarer mot livsfarlige istapper: – Nå bør alle følge ekstra godt med

Det er fare for at istapper på godt over meteren kan deise ned i bakken. Til helgen er det meldt mildvær i Oslo, og da øker risikoen.

Det haster for gårdeiere å få ryddet bort snø og is. Det henger meterlange istapper fra tak mange steder i hovedstadsområdet.Samtidig kommer det mildvær til helgen, noe som betyr at isen kommer til å rase ned på bakken og fortauet.

HØYSESONG PÅ TAKET: De som fjerner is beveger seg helt ut på kanten av takene.

Erlend Siem

HEKTISKE DAGER: Erlend Siem er daglig leder i Høyden Eiendomsservice. Han forteller at de ansatte jobber 15 timer hver dag for å fjerne istapper.

Foto: Heidi Fjørtoft Klokk / NRK

– Vi har drevet med dette i fire vintre, og vi har aldri tidligere opplevd at det er så farlig som nå, sier Erlend Siem, daglig leder i Høyden Eiendomsservice.

Torsdag formiddag rydder flere firma i Oslo tak for snø og is. Erlend Siem er daglig leder i ett av dem.

– Overskuddsvarme på grunn av dårlig isolerte tak gjør at det også blir is. Selv om det ser ut som om det bare er snø, sier Siem.

Torsdag har Siem fem arbeidslag ute for å fjerne is fra tak, og han sier at rasfaren er dramatisk.

– Nå som mildværet setter inn mot helgen kan istappene falle ned, og jeg oppfordrer alle til å følge godt med. Du bør heller gå ute i gata når det er lite trafikk.

I 2010 ble Robin Vedvik Helmersen livstruende skadet og svevde mellom liv og død i måneder etter at han ble truffet av snø og is som raste fra et tak på Frogner i Oslo. Onsdag sa han til NRK at han frykter at andre skal bli rammet av det samme.

Teksten fortsetter under bildet.

Ti kilo rett i bakken

Klatrere på taket

PROFESJONELLE KLATRERE: De som fjerner is fra Oslos tak har bakgrunn som industriklatrere fra norsk offshorebransje. Flere av dem har også erfaring fra klatresport.

Foto: Ingvill Tandstad / NRK

Onsdag var et arbeidslag fra Høyden Eiendomsservice i Akersgata. Da de skulle starte med sin jobb, gikk det et stort ras fra nabogården.

– En isblokk på rundt ti kilo gikk rett i bakken bare en meter unna en dame som var ute og gikk, sier Siem.

Hvordan synes du fotgjengere skal oppføre seg nå?

– De må være klar over alvoret, følge med og titte opp. Når de ser at vi er ute og jobber, må de respektere de sperringene som er satt opp.

Siem får henvendelser fra mellom 30 og 40 bygårder hver dag.

– Min opplevelse er at de selskapene som eier flere bygårder er klar over alvoret. De har vaktmestre som går befaring flere ganger daglig. Mindre aktører og borettslag tar altfor lett på det, avslutter han.

Får bot fra kommunen

– Så langt i januar har vi gitt 179 gebyrer for snø og is på tak, sier Odd Bratteberg i Bymiljøetaten.

  • 1. januar i år ble høyeste gebyr skrudd opp fra 1000 til 5000 kroner.
  • Størrelsen på boten avhenger av hvor farlig taket er.
  • Hvis gårdeier blir tatt for andre gang, blir gebyret 7500 kroner.
  • Bymiljøetaten tar gjerne imot tips fra publikum.

Varsler om rasfare

Rasfare

OBS! Mange steder i Oslo har gårdeiere hengt opp bannere for å vise at det er fare for ras.

Foto: Dang Trinh / NRK

I Oslo er det flere som har hengt opp skilt eller satt opp sperringer som varsler om rasfare. Gårdeier har sju dager på seg til å rydde taket etter at varselet er satt opp. Så må skiltene fjernes.

– Sju av de 179 gebyrene vi har delt ut, gikk til gårdeiere som har latt varslelet stå utover de sju dagene som er tillatt før taket skal være ryddet, sier Bratteberg.

Hvordan passer dere på om gårdeiere har latt varslet stå lenger enn sju dager?

– Trafikkbetjentene går i gatene og registrerer når varselet kommer opp.

Fotgjengere fortviler

I Markveien på Grünerløkka i Oslo står Benedicte Drageseth med barnevognen foran seg. Hun er omgitt av istapper og røde skilt som varsler om rasfare.

Benedicte Dragseth

FRYKTER RAS: Benedicte Drageseth fortviler over at det blir satt opp rasfare-skilt uten at isen på taket blir fjernet.

Foto: Dang Trinh / NRK

– Hvis jeg ser et skilt, styrer jeg unna. Ellers blir jeg gående å se opp hele tiden. Jeg blir veldig irritert på de som bare henger opp skilt uten å fjerne isen.

Har du opplevd isras tidligere?

– Ja, det har jeg. Mannen min fikk en istapp i ryggen. Det gikk veldig bra, men det er utrolig guffent, sier Drageseth.

Mildvær i vente

– Det ser ut til å bli stigende temperaturer utover lørdagen, og at overgangen til plussgrader kommer natt til søndag, sier statsmeteorolog Per Egil Haga.

Torsdag formiddag sitter han på Meteorologisk institutt og arbeider med langtidsvarselet.

– Snøen går trolig over til sludd og regn natt til søndag. Søndag blir det muligens opp mot tre plussgrader nede i Oslo sentrum.

Fjern istappene

FARLIG: Robin Vedvik Helmersen ble nær drept av isras i Frognerveien for fire år siden. Han frykter at andre skal oppleve det samme.