Hopp til innhold

Se nye bilder av Oslo-ulven

Nye bilder av de fem måneder gamle ulvevalpene viser at de vokser raskt og har godt med mat der de holder til i Østmarka, i underkant av en mil unna Operaen i Oslo sentrum.

Bilder av tispe som vandrer med to valper i Østmarka.

VOKSER FORT: De to ulvevalpene i Østmarka ble fotografert av et viltkamera i begynnelsen av oktober. Bildene viser at valpene har vokst mye de siste månedene. Eksperter mener det er mye mat i området.

Øystein Flagstad

DNA-PRØVER: Øystein Flagstad i Rovdata håper å finne ulveekskrementer i høst og i vinter, som kan gi svar på relasjonen mellom ulvene.

Foto: Privat

– Hvis man sammenligner med bildene fra august, ser vi at valpene har blitt mye større. Det er nesten vanskelig å skille dem fra voksne dyr, sier seniorforsker og genetiker Øystein Flagstad i Rovdata.

Bildene, som er tatt 1. oktober, er mest sannsynlig av ulvetispa sammen med de to valpene.

Onsdag formiddag kom nyheten om at en ulv i Østmarka er skadeskutt etter at den angrep en hund under elgjakten. Ulven er ennå ikke funnet, og det usikkert hvilken av ulvene som er skutt.

Se bilder av alfahannen nederst i artikkelen.

Spiser godt

Fenrisulven etablerte revir i Østmarka og fikk etter hvert to valper. Tispa han paret seg med har forsvunnet. Det har også den ene valpen. Dermed er det naturlig å tro at Fenris har fått det nye valpekullet med sin egen datter.

– Vi tror det er snakk om to nye valper, som ble født i mai. Men vi undersøker nå om det kan være snakk om flere, sier Flagstad.

Genetikeren er enig i at ulvevalpene ser store og mette ut.

– De har fått godt med mat. Ulvene spiser hovedsakelig elg, men også rådyr kan stå på menyen.

Nesten fri for skabb

Fenris selv ble fanget opp av viltkameraet tidligere i høst, 29. september. De nye bildene viser at han er nesten fri for skabb.

– Vi ser at halen hans har blitt bedre. Det tyder på at han er kvitt parasitten, men det er fortsatt en gjenkjennende flekk igjen.

I en masteroppgave om skabb hos skandinaviske ulver 1998-2013 kommer det frem at skabb, «reveskabb», er en relativt vanlig sykdom hos skandinaviske ulver. 11,1% av ulvene, som er radiomerket i Skandinavia, hadde antistoffer mot skabbmidden i blodet.

– Men den har liten betydning på populasjonsnivå. Likevel kan den forårsake høy dødelighet i enkeltflokker, opplyser veterinær Jon M. Arnemo i en e-post.

Det er liten sannsynlighet for at ulvene smitter hverandre.

Kan forlate Østmarka i løpet av vinteren

Rovdata holder på å analysere avføring de har funnet i Østmarka. Resultatene håper de skal passe sammen med tidligere funn.

– Da kan vi endelig konkludere med at Fenris fikk valper med sitt eget barn, sier Øystein Flagstad.

Hvis det stemmer at ulveparet i Østmarka har formert seg, så kommer valpene til å ha forlatt foreldrene innen oktober neste år.

– Hvis alfaparet holder sammen, kommer valpene til å vandre ut tidligst februar-mars og senest i oktober. I Skandinavia har vi ikke sett at ulvebarn holder sammen med et alfapar etter de er 18 måneder, sier Flagstad.

alfahann tusler rundt i mørket

KVITT SKABBEN: Alfahannen Fenris ble smittet av «reveskabb» og har vært lett gjenkjennelig på grunn av at den mistet pelsen flere steder. Nå ser ulven bedre ut og er trolig kvitt parasitten.