Se den nye Eidsvollsbygningen

Eidsvollsbygningen er endelig klar for innflytting. Bygningen er restaurert tilbake til original stand og det ser ikke ut slik som du kanskje skulle tro.

Eidsvollbygningen overleveres til Statsbygg

Prosjektleder i Statsbygg Lasse Kwetzinsky overtok i dag bygningen fra Skansa.

Foto: Anniken Mihle / NRK

– Det er jo en lettelse å være ferdig. Jeg er veldig fornøyd med at vi kan gi stafettpinnen videre til Eidsvoll 1814 før vi hadde planlagt å gjøre det, sier prosjektleder i Statsbygg Lasse Kwetzinsky.

Byggeperioden er endelig over etter to år med arbeid. Det er Statsbygg som har fått oppdraget med å restaurere Eidsvollsbygningen til 200-årsjubileet, og i dag fikk de endelig bygget overlevert fra entreprenøren Skanska.

Dermed kunne flagget reises for første gang på to år. I følge prosjektlederen er alt akkurat så flott som de hadde håpet på.

Fargene på veggene er lyse og friske. Det ser mer moderne ut sammenlignet med i dag enn man kanskje skulle tro at det var i 1814.

Venter på tapet fra utlandet

Det er Eidsvoll 1814 som har ansvaret for inventaret og de skal jobbe for fullt med møbleringen fram til februar.

– Det blir fantastisk nå å kunne møblere huset. Vi har begynt å tjuvmøblere i kjelleren, sier Kwetzinsky.

Men noen mangler er det. Ikke alt av tapet er helt på plass, ettersom man har måttet spesialbestille mye fra blant annet Tyskland og Sverige.

– Det mangler noen tapetborder. Det er fordi vi ønsker den kvaliteten som vi vet tapetlevarandøren vår kan levere, men som er vanskelig å få tak i. Det tar litt lenger tid, men vi vil heller det enn å få levert noe som ikke er så bra, forklarer Kwetzinsky.

Heller ikke hagen er ferdig, men det arbeidet kan uansett ikke gjøres før til våren. Resten av huset må imidlertid være ferdig innen to og en halv måned. En frist prosjektlederen tror de rekker fint.

Se bilder av restaureringen i bildegalleriet øverst i saken.

Satt av 385 millioner

Opprinnelig ble 220 millioner bevilget og et grundig forarbeid ble satt i gang. Etterhvert ble rammen økt til 385 millioner, et budsjett de har klart å holde seg innenfor.

Før prosjektet ble satt i gang var tapeter og fargevalg slik 60-tallets konservatorer trodde det hadde sett ut i 1814. I selve Rikssalen fikk konservatorene seg derfor en overraskelse. For veggene viste seg å opprinnelig være prikkete og ikke bare hvite.

– Det var mer enn bare hvit linfarge. Det var dekor i form av rød og svarte prikker, sier malerikonservator fra Niku, Kristin Solberg.

Måtte stoppe prosjektet

Så kom den største overraskelsen. All innredning i kjelleren ble fjernet for over 100 år siden da huset fikk ny grunnmur. Derfor hadde det ikke vært noe der, siden da. Men i 1814 var det her kjøkkenet lå og tjenerne bodde.

Arkeologer måtte til for å finne ut hvordan det en gang var, og det var under deres arbeid det kom nok en overraskelse. For i kjelleren fant de det gamle gulvet fra byggets opprinnelse på 1600-tallet. Funnet førte til en midlertidig stopp og kunne skapt store forsinkelser.

– Vi varslet riksantikvaren. Han sa at dette var verdifullt og at dette måtte vi ta vare på. Helst uten at Statsbygg skulle røre det, sier Kwetzinsky.

Dermed ble gulvet gravd fram og gjort om til en egen utstilling. Glassplater er plassert over gulvet slik at man kan gå rundt i kjelleren og se hvordan det en gang var.

– Det har blitt en ekstra attraksjon og det er kjempeflott.

Og den tapte tiden klarte de å ta igjen.

Stort samarbeid

Prosjektet er et stort samarbeid mellom flere instanser. Entreprenører, håndverkere, arkitekter, rådgivere og riksantikvaren, i tillegg til Eidsvoll 1814 og Statsbygg har alle lagt sin hånd på verket. Men flere kokker har ikke laget mere søl, mener prosjektlederen.

– Jeg vil si at vi har fungert utrolig bra, sier han.