Hopp til innhold

Se bandybikkja med ballkontroll

Bandyklubben Frigg har fått en helt spesiell ansatt. Femåringen har jobben alle andre syntes var et ork.

Hunden Pax henter baller som havner utenfor banen.

– Han er kjent i bandymiljøet på hele Østlandet som laghunden til guttelaget i Frigg 02. Overalt hvor vi kommer hilses han velkommen som en del av laget, forteller matmor Tone Schwenke Rief.

Flere ganger i uka tøffer teamet på tre, i sin lille røde elbil av typen "Buddy", av gårde til treninger og kamper for Friggs bandylag.

Mellom Tone og bandyspiller Johann Schwenke Rief sitter hunden Pax i en blå og hvit bandydrakt. Han er så full av forventning at han piper og rister ukontrollerbart.

– Nå skal Pax på jobb og han gleder seg veldig mye, sier Tone.

For den firbeinte har en helt spesiell jobb. Han er ansatt som ballgutt for Friggs bandylag.

Teksten fortsetter under bildene.

Draktnummer 33

Lyden av skarpe skøyter som skjærer mot isen og bandykøller som slår hardt mot hverandre, blandes med heiarop fra sidelinjen. Bandyballen skytes ut av banen i høyt tempo, og den firbeinte med draktnummer 33 er raskt på pletten.

– Han fyker rundt utkanten av banen på hver trening for å plukke opp baller, og legger dem pent på kanten av isen, sier matmor.

Det er fire år siden blandingshunden Pax var på sin første bandytrening. Da jaget han etter baller som ble skutt ut av banen, og Tone Schwenke Rief fikk en idé.

– Med litt rettledning, godt lynne og et sterkt ønske om å bidra til flokken sin lærte Pax etter hvert ordre som «apport», «kom hit» og «slipp».

Reddet fra døden

Jon Almaas med bandyhjelm

NRK-programleder Jon Almaas er trener på Frigg og glad for å ha Pax med på laget.

Foto: Vegar Erstad / NRK

I 2008 løp to bråkete valper vilt rundt i et hyttefelt og laget trøbbel. Bekymrede naboer ringte inn, men ingen visste hvem som eide hundene. Pax og broren hans, Pepsi, ble hentet og kjørt bort i en politibil.

Foreningen for omplassering av dyr (FOD) hadde ikke plass til to så store hunder, og fremtiden så mørk ut for de to blandingshundene.

Avlivelsesdatoen ble satt, og Pax og Pepsis dager var egentlig talte. Men så skjedde det et lite mirakel.

– Min eldste datter fikk en telefon fra noen bekjente som hadde hørt om disse hundene og ville redde dem. Bare timer før sprøyten skulle settes hentet hun hundene, og tok dem med hjem til gården sin i Sørkedalen, forteller Tone.

Tone og mannen hennes, Bjørn Johann Rief (kanalvert i NRK), dro på besøk til Sørkedalen. Da oppsto det et helt spesielt bånd mellom Pax og Bjørn.

– Pax forelsket seg i min mann og han i Pax, så da måtte han jo bare bli med oss hjem til Skøyen. Pax var 4–6 måneder gammel og midt i tannfellingen. Han så ut som en liten teddybjørn.

Fem og et halvt år senere har Pax fortsatt fast plass utenfor soverommet om natten. Der passer han på så hele familien kan sove trygt.

– Sparer oss for mye jobb

Etter fire år i spillerstallen har Pax blitt en naturlig del av laget, og den av gutta som innkasserer og deler ut mest kos. En ball koster 40 kroner, så det at Pax plukker dem opp, sparer også laget for en del utgifter.

– Han er veldig søt og kul å ha på treninger og kamper. En god lagkamerat og maskot, sier spiller Henrik Norman Hansen.

Også treneren er fornøyd.

–Det sparer oss for veldig mye arbeid. Før var det foreldre og trenere som måtte løpe og hente ballene som ble skutt utenfor banen. Nå er det Pax som leter dem fram, sier trener og programleder i NRK Jon Almaas.

Bandyfamilien

BANDYFAMILIEN: I denne familien er det bandy som gjelder. Både mamma Tone Schwenke Rief, Johann Schwenke Rief og blandingshunden Pax er på trening flere ganger i uka.

Foto: Ingvild Baltzersen Sund/NRK