Savner varsling om gravearbeid

Oslo kommune mangler gode varslingssystemer som kan advare drosesjåfører i Oslo om gravearbeid.

Veiarbeid ved Carl Berners plass

Både drosjesjåfører og politikere irriterer seg over den manglende varslingen om gravearbeid i Oslo.

Foto: Erik Engen / NRK

Taxisjåførene har store problemer med å kjøre i hovedstaden på grunn av stor graveaktivitet.

Mange drosjesjåfører irriterer seg over stengte veier og omkjøringer på grunn av graving.

Mohammed Qadeer

Mohammad Quadeer.

Foto: Hanna Seferowicz / NRK

– Hvis vi hadde fått beskjed på forhånd, så kunne vi ha kjørt riktig rute fra begynnelsen i stedet for å komme halvveis til en adresse fordi veien er stengt. Det er veldig problematisk der og da. Kanskje kunden har dårlig tid og plutselig sitter du fast midt i trafikken. Det er veldig irriterende, sier drosjesjåfør Mohammad Quadeer.

Mener systemet er gammeldags

Byrådsleder Stian Berger Røsland innrømmer at varslingssystemet til kommunen er utdatert.

Stian Berger Røsland

Stian Berger Røsland.

Foto: Aftenposten

– Jeg irriterer meg også over dette, men det er som sagt mulig å oppsøke informasjon. Det finnes skilting, plakater og kunngjøringer om det. Jeg mener det er en gammeldags måte å gjøre det på, derfor skal vi ha bedre teknologiske løsninger på plass. De oppgraderer vi hele tiden og så kommer dette i tur og orden, sier byrådslederen.

Men Røsland kan ikke gi noe konkret svar på når et elektronisk varslingssystem kan komme i orden. Det kan bli en del av den totale IKT-oppdateringen til kommunen som kan ta flere år.

– Noe kommer til å ta ett, to eller tre år, og så tror jeg det kommer til å være en utvikling hele tiden.

Uproblematisk i Bergen

Men i Bergen har de et informasjonssystem som fungerer. Administrerende direktør i Bergen taxi Jan Valeur, holdes oppdatert på gravearbeid av kommunen, og informasjonen formidles videre til drosjesjåførene.

– Ja, det fungerer ganske bra. I Bergen har vi noe som kalles graveklubben som er flinke til å informere berørte parter om endringer i trafikkmønsteret, sier Valeur.

Drosjesjåførene får en mail hver gang det gjøres endringer i systemet. I tillegg finnes det en webside med oversikt over Bergen sentrum.

– Da kan vi klikke på ulike gater å få informasjon om hvordan byggearbeidet i de gatene er planlagt og hvor langt de har kommet, sier Valeur.

Skal undersøke

Byrådslederen i Oslo er positiv til å få et lignende system som de har i Bergen.

– Jeg skal undersøke det. Hvis det er enkelt, så er det ingen grunn til å la være å gjøre det. Fungerer det i Bergen, er det ingen grunn til at vi ikke skal få det til, sier Røsland.

Og hvis et varslingssystem kommer på plass, blir drosjesjåførene glade.

– Det hadde vært kjempefint med et system hvor vi kunne fått beskjed av enten sentralen vår eller noen andre om hvilke veier som er stengt og alternative ruter, sier Mohammad Quadeer.

Les flere nyheter fra Oslo og Akershus. Følg NRK Østlandssendingen på facebook og twitter.