Sauen Shaun har flyttet inn på sykehjem

Rødtvedt sykehjem har fått tre nye beboere for sommeren. Sauen Shaun og to høner skal skape glede for de eldre.

Møte mellom beboere på Rødtvet sykehus og dyrene der - en sau og to høner. Intervju med daglig leder på eldrehjemmet, intervju med beboerne/eldre på dagsenteret. Bilder av sau og eldre som henter egg hos hønene.

VIDEO: Beboerne på Rødtvedt sykehjem har stor glede av dyrene som er på sommerbeite.

– Jeg kunne gjerne ha tatt med meg sauen inn i leiligheten, men det får jeg jo ikke lov til, sier 91 år gamle Nelly Jansen.

Hun er blitt god venn med den nye sauen, med navnet Shaun.

Nelly Jansen

Nelly Jansen (91) fant et egg i hønsegården. Hun er usikker på om hun skal ta vare på det, eller steke det til frokost i morgen tidlig.

Foto: Robert Ellefsrød / NRK

– Noen ganger når jeg snakker med den så svarer den «bæææ». Det er moro, sier hun.

Dyrene er leid fra Sørbråten gård i Maridalen, og er på sommerbeite hos Rødtvedt sykehjem. Hensikten er å skape glede hos de eldre.

Attendo Rødtvet sykehjem

Daglig leder ved Attendo Rødtvedt sykehjem, Anne Hartvedt, sier dyrene skaper litt liv og røre ved sykehjemmet.

Foto: Robert Ellefsrød / NRK

– Vi ser at dyrene skaper veldig positive opplevelser. Beboerne kommer seg ut, og de har et mål. Det skaper gode minner og hyggelig opplevelser, sier daglig leder ved Attendo Rødtvedt sykehjem, Anne Hartvedt.

Sauen skaper nye minner

Og det fungerer, ifølge Hardtvedt. Hun forteller at dyrene motiverer beboerne i hverdagen. De kommer seg mer ut i hagen og får mer å prate om.

– Dette er spesielt ment for dem med en demenssykdom. Mange har mistet sine minner og sin historie. Dyrene skaper nye minner og opplevelser.

Beboerne får være med å sanke egg, mate dyrene og gi kos. Og for Nelly Jansen, som har vokst opp med sau på gården hjemme, så er det ekstra koselig å ha Shaun i hagen.

– Jeg er veldig glad i dyr. Jeg tror sauen liker meg, for han kommer hver gang jeg roper på han, sier Jansen.

Gir liv og røre på hjemmet

Sykehjemmet er også opptatt av at dyrene skal bidra til å gjøre institusjonen til en del av lokalmiljøet. De ønsker at naboer og barnehager skal komme innom for å besøke dyrene, og på den måten skape møter mellom generasjoner.

– Vi er opptatt av å normalisere et sykehjem og at det skal være en del av nærmiljøet. Det opplever vi at vi er i ferd med å få til med disse dyrene.

– Vi ønsker å skape liv og røre på eldrehjemmet, sier Anne Hartvedt.