Gamle fly samler støv

I et hangarbygg, et steinkast unna Oslo Lufthavn, samler gamle fly støv. Forsvarets flysamling har vært stengt i over to år.

Forsvarets flysamling på Gradermoen

DEN ENESTE MÅTEN å se fly ved Forsvarets flysamling på, er å spotte dem på utsiden. Samlingen har ikke publikum hatt adgang til siden juli 2014.

Foto: Rushda Syed / NRK

– Vi har over 40 fly i samlingen, forteller en entusiastisk Helge Enger og peker på det over 100 år gamle "Start"-flyet som er det første en kan se når man kommer inn i den hesteskoformede salen.

Helge Enger, leder for Venneforeningen for flysamlingen på Gardermoen

Helge Enger, leder for Venneforeningen for flysamlingen på Gardermoen

Foto: Rushda Syed / NRK

Han er leder i Venneforeningen Flysamling Gardermoen, men siden juli 2014 har samlingen vært stengt for publikum.

– Det kommer stadig folk til døra og lurer på om de kan slippe inn. I løpet av sommerhalvåret har mange turister kommet fra fjern og nær, men vi har måttet forklare at det dessverre ikke går, sier Enger.

Det er Venneforeningen som holder orden på flyene, også når museet er stengt.

– Vi har noen dugnader innimellom og gjør rent. Vi tørker støv og får det til å se fint ut. Samlingen blir vedlikeholdt, den forfaller ikke, forsikrer han.

Uenig om hvem som eier hva

En konflikt om eierskapsretten til alt som ligger inne i den hesteskoformede salen er grunnen til at det er stengt.

Forsvaret eier flyene og bygget, men det er Stiftelsen Militærhistorisk Forum Østlandet som har driftet samlingen sammen med venneforeningen.

Det er Stiftelsen som eier montere, modeller og deler av utstillingene som er satt opp ved siden av flyene.

Planen var at det hele skulle åpne igjen i mars i år, men Forsvarsdepartementet, som skulle ta over driften i januar 2015, vil ha en redegjørelse for hvem som eier hva. Den kartleggingen er ennå ikke klar.

– Sannsynligvis er det vanskelige forhandlinger, men vi stiller oss noe undrende til at samlingen ikke kan være åpen for publikum, selv om den prosessen pågår. Men det er departementet som har det siste ordet og de har sagt at det skal være stengt, sier Enger.

Forsvarets flysamling på Gardermoen
Foto: Rushda Syed / NRK

Usikkert når det åpner igjen

NRK har vært i kontakt med Stiftelsen Militærhistorisk Forum Østlandet, som henviser til forsvarsdepartementet.

Departementet sier til NRK i en e-post:

«Forsvarsdepartementet har siden i sommer hatt flere møter med de involverte partene. Så lenge dialogen pågår, og inntil partene kommer frem til en felles løsning, vil Forsvarets flysamling på Gardermoen holde stengt. Av hensyn til prosessen så ønsker vi ikke å kommentere denne saken ytterligere.»

Det er dermed uklart når flysamlingen igjen vil være åpen for publikum. For Enger er det synd at Venneforeningen ikke får dele samlingen med andre.

– Samlingen presenterer en vesentlig kulturbit i Ullensaker kommune, faktisk i hele landet og i utlandet. Det at publikum nå ikke får komme inn her, syns vi er kjempesynd.