NRK Meny
Normal

Salamanderstengt vei

NITTEDAL (NRK): Bussruten legges om, og bilene må stå. For å redde salamandere fra asfaltdøden blir det i en måned forbudt å kjøre bil på Trollveien.

Det er elevene ved Sørli skole som sørger for den midlertidige stengingen. Elevene i Nittedal har i flere år fulgt dyrelivet tett, og har spesielt tatt for seg salamander, padde og frosk.

Fredag 11. april ble skiltet om midlertidig gjennomkjøring forbudt avduket. Vedtaket ble gjort i kommunen i februar og er et direkte resultat av elevenes arbeid ved Store og Lille Vassøytjern.

– Jeg synes det er helt utrolig fint at kommunen prøver å redde salamanderne fordi det er så utrolig få av de, sier sjuendeklassingen Herman Brunborg.

Brunborg forteller at det er veldig få steder i Norge det finnes salamandere. I fjor var det bare litt over 1000 stykker.

– Det er utrolig få i forhold til mennesker, sier Brunborg.

Herman BrunBorg
Foto: Katarina Theis Haugan / NRK

Elevene har jobbet lenge for å få veien stengt for salamanderne. De har laget powerpoint- presentasjoner, funnet informasjon på Internett og vist kommunen hvor viktig det er.

– Vi har også snakket med naboer, og de har vært positive til det. Tusen takk til alle som bor her, sier Brunborg.

– Viktig at vi tar barn på alvor

Ordfører i Nittedal Hilde Thorkildsen synes dette er en spennende sak, og et godt eksempel på at barn jobber med viktige ting.

– Da er det også viktig at vi tar barn på alvor, og redder salamanderne og froskene våre. Nå stenger vi veien rett og slett, og det er en stor dag for Nittedal, sier Thorkildsen.

Over veien for å parre

Når vinteren er over vil amfibiene gjerne over til tjernet på den andre siden av veien for å parre.

Elevene har gjennom årene kartlagt påkjørte amfibier langs Trollveien og Sørliveien, og ønsket at det ble gjort tiltak for å redusere antall påkjørte dyr.

Opp mot 200 husstander i området ble spurt om hva de syntes om stenging, deretter ble henvendelsen om stenging av veien sendt til ordføreren.

Salamanderkommune

Nittedal kommune har flere salamanderkolonier. Den mest kjente er ved et lite tjern på Holumskogen. Der er det laget en egen salamanderpark som ble åpnet i 2013.

Etter mange år med hardt arbeid åpner endelig salamanderparken på Gjelleråsen.

Her åpner tidligere kunnskapsminister Kristin Halvorsen salamanderparken ved Würth på Holum skog i Nittedal i 2013.