NRK Meny
Normal

– Jeg hørte et voldsomt drønn

Thorleif Baltzersen hørte og så at kornsiloen på Vestby revnet, og at kornet rant utover jernbanelinja. Det første han gjorde, var å ringe NSB. – Jeg var redd et tog kunne komme i stor fart, sier han.

Thorleif Baltzersen

SÅ EN ENORM STØVSKY: Taxieier Thorleif Baltzersen i Follo Taxi hørte og så at kornsiloen revnet. Han er glad og lettet for at ingen ble skadet.

Foto: Andreas Sundby / NRK

Kornsiloen sprakk like før kl. 7.30 onsdag morgen, og 600 tonn korn rant ut over jernbanelinja. Det jobbes fortsatt med å sikre området, før det kan ryddes. Togtrafikken på Østfoldbanen er stengt, og vil tidligst åpne torsdag morgen.

– Jeg hørte et drønn

Taxieier Thorleif Baltzersen i Follo Taxi hadde stoppet på en bensinstasjon like ved, og skulle kjøre videre til Son.

– Jeg hadde akkurat satt meg inn i bilen igjen og lukket døra. Så hørte jeg et voldsomt drønn og brak, akkurat som når en lastebil tipper store steiner. Jeg kunne ikke skjønne hva det var, jeg visste at det ikke var noe anleggsarbeid her nå, sier Baltzersen.

– Så gikk jeg ut av bilen og snudde meg mot siloen, og så en enorm støvsky og skjønte hva som hadde skjedd. Jeg så at det var mest korn over toglinja fra Moss til Oslo, og var redd det kunne komme et tog i stor fart.

Baltzersen ringte med en gang NSB for å varsle dem om hva som hadde skjedd, og var i tillegg redd for at mennesker kunne ha havnet under kornet. Han forteller at det ofte er lastebiler innom for å tappe korn.

– Jeg vurderte å løpe bort for å se om det kunne være noen der. Men jeg så folk fra Vestby silo der med en gang som løp rundt og sjekket, og da ble jeg beroliget.

At mye matkorn har gått til spille, bryr han seg ikke om.

– Jaja, korn er korn, det spiller ingen rolle. Vi må være glade for at det ikke har gått med menneskeliv.

Elever fra byggfaglig linje ved Vestby Vgs fikk en litt annen start på skoledagen enn de hadde tenkt.

BYGGFAG PÅ EKSKURSJON: Blant de som hadde tatt turen til siloen var byggfagelever på Vestby videregående skole.

Åpner tidligst torsdag morgen

Togstrekningen mellom Ås og Moss tidligst kan åpne torsdag morgen. NSB har problemer å få tak i nok busser til ettermiddagsrushet, og har oppfordret folk til å reise litt tidligere eller senere hjem fra jobb, hvis de kan.

– Vi fortsetter å kjøre busspendel som vi har gjort tidligere i dag. Men vi ser at det er vanskelig å få tak i nok busser på så kort varsel for å dekke ettermiddagsrushet, sier pressetalsmann i NSB, Erik Lødding.

I tillegg til siloen som kollapset, har det vært lekkasje i alle de tre andre siloene. Disse har måttet sikres før politiet og brannvesen vil gi klarsignal til å rydde området. Selve toglinjen skal ikke være skadet.

Innsatsleder i Follo-politiet, Paal Bjelland, sier til NRK at det ikke er forsvarlig å starte opprydningen før de har revet siloen som er ødelagt.