NRK Meny
Normal

Foreldre rystet av rapport etter kakao-ulykke

9-åringer ble alvorlig skadet da en selvoppvarmende kakao eksploderte. Nå har myndighetene konkludert med at guttene ikke fulgte bruksanvisningen og at det dermed var deres egen skyld.

Kakao eksploderte

Flere av guttene ble alvorlig skadet etter eksplosjonen. Det er ennå uvisst hvor alvorlige følger ulykken vil få for guttene.

Foto: Privat

Guttene var på tur med SFO til Sjøholmen da ulykken skjedde. De hørte et høyt smell før lokket ble blåst av og guttene fikk innholdet i øynene, i nesen og på huden.

Den selvoppvarmende kakaoen «Hot Booster» ble tatt av markedet med umiddelbar virkning etter at de fire bærumsguttene ble skadet i midten av september.

Nå har Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) konkludert med at uhellet skyldtes at produktet ble brukt på feil måte.

Ser bare 40 prosent

Berit Jaritz

Berit Jaritz, seniorrådgiver i DSB.

Foto: Henrik Bøe / NRK

– DSB har kommet fram til at uhellet skyldtes en brukerfeil. Produktet er ikke brukt i henhold til bruksanvisningen. Vi har ikke funnet grunnlag til å stoppe salg av produktet, sier seniorrådgiver i enhet for produkter og forbrukertjenester i DSB, Berit Jaritz til NRK.

– Selvfølgelig er det ikke guttenes feil. Skader av et slikt omfang skal uansett ikke kunne skje med et barne- og turprodukt, sier Ellen Wennevold Aas til Budstikka.

Sønnen Albin har ennå bare 40 prosent syn. Først om ett år vil de vite det endelige skadeomfanget. Etter ulykken ble tre av guttene liggende på sykehus i en til to uker, flere av dem med alvorlige skader.

– Kunne skjedd hvem som helst

Foreldrene synes konklusjonen er uakseptabel.

– Guttene prøvde bare å åpne en kakaodrikk hvor åpningsringen knakk ved første forsøk på å åpne boksen. De kunne ikke ane hvilke konsekvenser det kunne få å åpne den likevel. Dette kunne skjedd hvem som helst, sier Aas.

I konklusjonen omtaler DSB ulykken som «et uhell hvor tre gutter trengte medisinsk tilsyn», skriver Budstikka.

– Denne saken er langt mer alvorlig enn at noen trengte medisinsk tilsyn. Guttene måtte ha øyeblikkelig hjelp ved to sykehus. De var innlagt på sykehus i 6-12 dager, og to av dem har fortsatt sterkt nedsatt syn, sier Aas.