Rykker ut til svidde smokker

Det er ikke bare trøtte festløver som fører til at brannvesenet må rykke ut. Ganske ofte skyldes røykfulle kjøkken mødre og fedre i ammetåke.

Tørrkokte kjeler

TØRRKOK: Denne plastklumpen var en gang en tåteflaske og en rød smokk som bare skulle kokes. Men da kjelen ble glemt ble hele kjøkkenet røyklagt.

Foto: Privat

– Det gjorde litt vondt i magen. Jeg fikk følelsen av at dette her var skikkelig skummelt, sier småbarnsmamma Maria Sjuve, om hendelsen for bare noen uker siden som kunne ha gått skikkelig galt.

Maria Sjuve

Maria Sjuve glemte helt ut at hun hadde satt på en kjele med kokende smokker.

Foto: Kaja Figenschou / NRK

– Jeg satte på vann med smokker i, også gikk jeg. Jeg glemte det helt bort, og dro for å hente samboeren min på togstasjonen.

Som mange småbarnsforeldre har hun det travelt, med tusen ting å tenke på. Heldigvis var svigerforeldrene hjemme, som hadde oppdaget røyken fra komfyren.

– Jeg fikk et lite blikk av svigers da jeg kom tilbake. Det luktet brent plastikk, ganske ekkelt, sier hun.

Må rykke ut ofte

I april i år sa brannvesenet at de aldri før hadde opplevd at så mange sovnet fra mat på komfyren. Den gangen var det brente pizzaer etter en fuktig kveld på byen som fikk mye av skylden, men det er faktisk ganske ofte brannvesenet rykker ut også til kjeler med smeltende smokker.

Dette skjer relativt ofte

brigadesjef i Oslo brann- og redningsetat Håvard Bakken
Brigadesjef i Oslo brann- og redningsetat

Brigadesjef Håvard Bakken anbefaler småbarnsforeldre å ha seriekoblede brannvarslere.

Foto: Kaja Figenschou / NRK

Han forteller at foreldrene de møter ved slike utrykninger blir veldig lei seg og engstelige når de oppdager all røyken i leiligheten. Men først og fremst blir de redde for om røyken kan være giftig.

– Med små barn til stede så er jo ikke en røykfylt leilighet noe heldig. Noen type røyk er mer giftig enn andre, men all type brannrøyk er farlig, så det må man ha respekt for, sier Bakken.

Brigadesjef Håvard Bakken vil likevel ikke råde småbarnsforeldre til å droppe sterilisering av smokker i kokende vann, men å ha seriekoblede brannvarslere.

Tørrkokte smokker og tåteflasker

I facebook-gruppen «Mammaklubb for bra damer» er det mange som sier de har fått brannvesenet på besøk etter å ha glemt tåteflasker eller smokker i kokende vann.

Foto: Skjermdump
Lise Ringstad

Seniorrådgiver, Lise Ringstad sier det som regel går bra å puste inn små mengder med røyk.

Foto: Grethe Kielland Jenssen / NRK

– Ha det i alle rom, bortsett fra kjøkken og bad. Da får du i hvert fall varsel dersom du er leiligheten og du er der med små barn. Det er mange eksempler på at slike tørrkokte kjeler ender i full leilighetsbrann.

– Går som regel fint

Men selv om man skal ha respekt for den farlige røyken, så kan Giftinformasjonen berolige de engstelige småbarnsforeldrene med at det i de fleste tilfeller ikke er så farlig.

– Som oftest blir det oppdaget fort og da puster man inn så liten mengde med røyk. Tiden man blir eksponert for den farlige røyken er ikke lang nok til å gi noen alvorlig forgiftning, sier seniorrådgiver, Lise Ringstad.

Ringstad forteller at de får en god del henvendelser fra fortvilede mammaer og pappaer.

– Da råder vi dem til å fjerne kilden til røyken og så lufte godt.

Dersom barnet likevel viser flere tegn til luftveissymptomer anbefaler hun en legesjekk.

– Men det er frisk luft og hvile som er rådene vi som regel gir, sier Ringstad.

Brannvesenet ønsker ikke å skape hysteri, men understreker at man ikke skal oppholde seg i brannrøyk og at selv kun et magedrag med giftig røyk kan være farlig.

Blir det så mye røyk at brannvesenet rykker ut, rykker også helsepersonell ut til stedet.

Klump med smokker

Slik så smokkene til Maria Sjuve ut etter at hun forlot kjelen med kokende vann. – Jeg har tatt vare på det som en advarsel til meg selv, men også for å vise frem til datteren min om noen år, sier hun.

Foto: Maria Sjuve