Hopp til innhold

God stemning dagen derpå

Mens frivillige og sjefer rydder Tøyenparken etter årets Øyafestival, ser 2014 til å ha blitt en suksess for arrangørene, enten det er til tross for, eller på grunn av, flyttingen fra Middelalderparken.

De første rydderne NRK tilfeldigvis møter utenfor parken, viser seg å være daglig leder Tord Krogtoft og miljøsjef Julie Forchhammer. De er i ferd med å samle inn søppel rundt festivalområdet, og stappe det inn i gjennomsiktige plastsekker.

– Vi har en ganske flat struktur. Og så er det nesten en slags terapi i dette etter dager med så mye å holde orden på. Å bare gå her og plukke opp, og rydde, sier Krogtoft.

De bor begge i nabolaget, og sier at de også har interesse av å holde det fint her.

– Jeg har plukket søppel i Finnmarkgata på vei hjem hver natt, sier Krogtoft.

– Men jeg synes folk har oppført seg bra. Det har vært en strøm av mennesker, men de har vært ganske stille. Bortsett fra etter Outkast-konserten. Da var det markant mer hoiing i gatene.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Øyafestivalen 2014

SJEFENE RYDDER: Daglig leder Tord Krogtoft og miljøsjef Lise Forchhammer rygger utenfor festivalområdet.

Foto: Eirin Eikås / NRK

Operasjonsleder i Oslo-politiet, Finn Belle, sier at han ikke har noe å utsette på festivalgjengerne.

– Vi har ikke hatt noen oppdrag i forbindelse med Øya i det hele tatt i natt, sier han til NRK søndag morgen.

– Vi hadde forventet noen klager på støy, men det skjønner kanskje folk at vi ikke nødvendigvis får gjort noe med uansett. Vi har heller ikke fått høre at det skal se fælt ut der nede.

Men det ligger nok likevel igjen mer søppel enn det sjefene klarer å plukke med seg. Inne på området jobber blant annet frivillige fra Natur og Ungdom med å fjerne regnponchoer, plastglass og sneiper fra gresset. Som for øvrig ser ut til å ha klart seg overraskende bra.

– Gresset her i Tøyenparken er mer robust enn i Middelalderparken. Det tåler mer. I tillegg er området større, så tråkkingen blir ikke så konsentrert. Og Natur og ungdom har ryddet her hver kveld, så hver morgen har det sett ut som om det var festivalens første dag.

Du har sagt at du skulle ønske Tøyenparken ble fast arena for festivalen?

– Ja, det mener jeg. Men det er en helt personlig mening, og ikke noe jeg har diskutert med de andre som lager festivalen.

Suger opp sneiper og konfetti

Inne på festivalområdet har flere frivillige samlet seg foran hovedscenen. Ved siden av dem ligger flere sekker fulle av søppel, regnponchoer og plastglass.

– Vinden tok tak i alt og samlet det nederst i bakken foran scenen. Der lå det et berg av konfetti og regnponchoer, sier Martine Holst Romen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Øyafestivalen 2014

Martine Holst Romen, Hamid Waheed, Aurora Krogh og Veronica Killi jobber frivillig på Øyafestivalen.

Foto: Eirin Eikås / NRK

Nå har de fått beskjed om at de straks skal få bruke løvblåseren til å få opp småplukket.

– Den fungerer motsatt som en vanlig løvblåser, den suger til seg sneiper og konfetti. Særlig konfettien hadde vært umulig å plukke opp på egen hånd.

Både hun og Hamid Waheed var frivillige i fjor også. De er godt fornøyde med festivalen, men merker at området er større i år.

– Det er mye større, mer opp og ned og vanskeligere å komme rundt overalt. Middelalderparken var jo helt flat, sier Waheed.

– Det beste festivalåret

PR-sjef Jonas Prangerød er også godt fornøyd med årets festival i Tøyenparken, men sier at planen likevel er å vende tilbake til Middelalderparken når arbeidet med Follobanen er ferdig.

– Vi har gjennomført den beste festivalen med de beste tilbakemeldingene fra publikum, frivillige og artister, så jeg forstår Tord, sier Prangerød.

– Men vi har en langsiktig ambisjon om å vende tilbake til en større middelalderpark når det en gang blir klart.

Så dere vil få mer plass der?

– Ja, det ville være dumt å vende tilbake til et område med mindre plass.

Kommer dere til å snakke om muligheten for å bli på Tøyen når dere evaluerer årets festival?

– Det er for tidlig å si noe om det. Vi kommer til å ha en veldig grundig evaluering utover høsten, spesielt siden vi har hatt denne store flytteoperasjonen. Vi har en flerårig kontrakt nå, fordi vi ikke ønsket å flytte til et sted bare for en kort periode. Planleggingen av flyttingen har tatt mye tid og ressurser, og vi kan ikke holde på sånn hvert år.

Jonas Prangerød

PR-sjef Jonas Prangerød.

Foto: Henriette Mordt

Prangerød sier at de uansett er svært fornøyd med Øyafestivalen 2014.

– Det har gått veldig, veldig bra, og vi har hatt et veldig godt år. Vi klarte å flytte et stort arrangement til en helt annen park der vi ikke har hatt festival tidligere. Vi har planlagt dette i lang tid, og det er gledelig å se at de planene fungerte, sier han.

Det økonomiske resultatet er ikke klart ennå, men festivalen har vært helt utsolgt. Det vil si at 16.000 mennesker var innom festivalen hver dag, i tillegg til 2.100 frivillige.

– Serveringsstedene har hatt en svært god omsetning, men samtidig har vi brukt mye mer penger enn tidligere på grunn av flyttingen.

Noen naboer var imot dette før festivalen startet. Har dere fått mange klager underveis?

– Vi har fått noen bekymringer underveis også. Vi har forsøkt å informere godt i forkant, og å svare på spørsmål under festivalen. Noen har vært skeptiske, men vi har også fått mange hyggelige tilbakemeldinger fra nabolaget og folk som synes det er en god plassering.