NRK Meny
Normal

Falske hjemmehjelpere

Falske hjemmehjelpere som lurer og rundstjeler eldre har blitt et stort problem i Oslo.

Måling av blodtrykk

Mens hjemmehjelpen målte blodtrykket til ekteparet på kjøkkenet stjal en medhjelper alt paret hadde av gull.

Foto: Stockmarked / Scanpix

Torkel og Astrid Sauer på Fagerborg ble frasjålet smykker, arvegods og gullmynter da de fikk besøk av en kvinne som sa hun kom fra hjemmetjenesten.

- Vi satt her i stuen og så ikke ut i gangen. Jeg sa at jeg hørte noen, og spurte hvem det var. Da sa hjemmehjelpen at det var en venn, sier Astrid.

- Får vondt inni meg

Mens hjemmehjelpen målte blodtrykket til ekteparet på kjøkkenet stjal en medhjelper alt paret hadde av gull.

- Jeg har fått mange pene ringer av Torkel, og også armbånd og smykker. Jeg får vondt inni meg, sier Astrid.

Astrid og Torkel Sauer ble mistenksomme, men de hadde opplevd før at kvinner i hjemmetjenesten hadde med seg en mann så de skulle slippe å dra alene på hjemmebesøk.

Ekteparet på henholdsvis 84 og 75 år var utsatt for en framgangsmåte som har blitt brukt ved flere tyverier den siste tiden. Mens de ble holdt på kjøkkenet ble de frastjålet gullsmykker, minnemynter i gull og gamle gullur.

Verdien av det som er stjålet er usikker men kan være opp mot 100.000 kroner.

- Viktig å be om legitimasjon

Pleie- og omsorgsavdelingen i Oslo kommune har bedt alle bydeler å minne brukerne om at de må be om legitimasjon fra alle de slipper inn.

- De må snakke med alle sine brukere om at de kun må slippe inn hjemmetjeneste-medarbeidere som kan identifisere seg med kommunens id-kort, sier pleie- og omsorgssjef Eva Waaler.

Astrid og Torkel Sauer har anmeldt tyveriet til politiet, men har lite håp om å få se tingene sine igjen. Astrid har tatt en klar lærdom.

- Nå er det ikke noen fremmede som kommer inn lenger, uten at jeg får se id-kort, sier Astrid.