Normal

Fant rotteekskrementer og fluer i bolledeig

Det var et anonymt tips som gjorde at Mattilsynet avdekket store mengder rotteekskrementer hos et bakeri i Bærum. Bakeriet har inntil onsdag levert bakevarer til ti utslagssteder.

Rotteavføring

Ferske bakevarer fra et lokale som dette kan få noen og enhver til å miste appetitten. Dette bildet viser rotteekskrementer som Mattillsynet fant hos bakeriet. Se flere bilder nederst i saken.

Foto: Mattilsynet

– Det var store mengder med rotteekskrementer, det er faktisk sjeldent at vi ser rotteproblemer i dette omfanget. Og generelt var hygienen mangelfull, sier distriktssjef Inger-Marie Øymo i Mattilsynet.

Onsdag var Mattilsynet på inspeksjon hos Kanel Bakeries Produksjon AS på Rud i Bærum.

I tillegg til rotteekskrementer, ble det funnet bolledeig med fluer i en vinduskarm.

Distriktssjef Inger-Marie Øymo i Mattilsynet.

Det er sjeldent at vi ser rotteproblemer i dette omfanget, sier distriktssjef Inger-Marie Øymo i Mattilsynet.

Foto: Andreas Sundby / NRK

Bakeriet ble stengt på dagen.

– Svært alvorlig

– Slike funn er svært alvorlige. Det kan føre til av maten blir forurenset, og maten kan også være helseskadelig, sier Øymo.

Bakeriet vil være stengt til de kan dokumentere at de har fått kontroll over rotteproblemet.

– I tillegg må de sikre lokalet, slik at det ikke kan komme inn flere rotter.

– Ganske tragisk

– Dette er ganske tragisk, og ikke bra. Vi var ikke klar over at det var slike forhold der. Nå jobbes det med å desinfisere lokalene, og vi vil iverksette flere tiltak for å bli kvitt skadedyrene, sier styreleder Stig Hvinden i Kanel Bakeries Produksjon AS.

Hvinden forteller at han tok direkte kontakt med Mattilsynet i går.

– Vi har hatt skadedyrsfirma innom som sier at de ikke har registret rotteaktivitet der de siste to månedene. Vi har ingen interesse i å ha produksjon under slike omstendigheter.

Ønsker flere tips

Det var et anonymt tips gjorde at Mattilsynet tok affære. Slike tips ønsker de flere av.

– Vi ønsker at flere folk varsler Mattilsynet, gjerne via varslingsknappen på Mattilsynets hjemmeside. Her kan folk sende en bekymringsmelding hvor de beskriver forholdene og hvilket sted det gjelder.

Fram til den ble stengt i går har bakeriet levert bakevarer til sitt eget utsalgssted i Sandvika, i tillegg til ni andre utsalgssteder.