NRK Meny
Normal

Romerike sa nei

(ROMERIKE/OSLO): Det ble nei, nei og atter nei da innbyggere i fire kommmuner på Romerike skulle si sin mening om kommunesammenslåing mandag kveld.

Stemmer for første gang

STEMMER FOR FØRSTE GANG: Maria Johansen Greenidge, Frida Kolstad Erdal og Siri Marie Worsøe (fv) stemte for aller første gang i går.

Foto: Dag Aasdalen / NRK

– Jeg stemte nei fordi vi har lyst til å være vår egen kommune, sier 18 år gamle Siri Marie Worsøe fra Skedsmo.

Det er første gang hun og venninnene Maria Johansen Greenidge og Frida Kolstad stemmer. De synes det var vanskelig å bestemme seg.

– Vi pleier ikke å diskutere så mye politikk, men akkurat dette diskuterte vi fordi det er første gang vi stemmer, sier Worsøe.

Folkeavstemningen som ble holdt mandag er bare rådgivende. Likevel har Frp, SV og MDG vært tydelige på at de vil stemme i tråd med det flertallet i folkeavstemningen lander på, uavhengig av resultat og hvor stor valgdeltagelsen er.

Ullensaker, Hurdal, Fet og Skedsmo er blant 47 kommuner som holdt rådgivende folkeavstemninger mandag kveld.

Lav valgdeltakelse i Skedsmo

Worsøe og hennes venninner synes folkeavstemming om kommunesammenslåing er spennende. Men de er i mindretall.

Ole Jacob Flæten

SKUFFET: Ordfører i Skedsmo, Ole Jacob Flæten (Ap) er skuffet over valgdeltakelsen.

Foto: Olav Juven / NRK

Opptellingen i Skedsmo kunne gjøres unna i rekordfart. Sammenslåing med naboen Fet var åpenbart noe som ikke tente innbyggerne, kunne ordfører Ole Jacob Flæten (Ap) fastslå. Han er skuffet.

– Det tydligste er at det er veldig lav valgdeltakelse.

Bare 17,6 prosent av de stemmeberettige innbyggerne i Skedsmo har stemt. 61,8 prosent sier nei til en sammenslåing med Fet, 36,6 sier ja.

– Det er vanskelig å si hva slags råd dette er, men det er i hvert fall ikke noe tydelig råd. Selv om det er et klart flertall mot blant de som har stemt.

– Du har jobbet masse for dette og ivret for en sammenslåing. Er det personlig skuffende?

– Jeg hadde håpet at vi hadde klart å argumentere godt for dette. Og så ser vi at folk er ikke så veldig opptatt av det. Folk mener de har det bra som de har det. Det er riktig å si at jeg er skuffet.

Jevnere i Fet

John Harry Skoglund

SKUFFET: Ordfører i Fet John Harry Skoglund er skuffet over resultatet i egen kommune.

Foto: Dag Aasdalen / NRK

Selv om stemmene er jevnere fordelt i nabokommunen Fet, landet innbyggerne også her på et nei. 54,3 prosent sier nei, 43,8 sier ja. Ordfører John Harry Skoglund (Ap) er også skuffet.

– Jeg hadde håpet på et annet resultat.

– Vil dere respektere nei-et fra folket?

– Nå skal ikke jeg forgripe begivenheter i eget parti. Vi har sagt av vi skal ta opp resultetet internt i partiet, så får vi ta det derifra.

Valgdeltakelsen i Fet var på 44 prosent.

NEI i Hurdal

Runar Bålsrud, ordfører i Hurdal (V)

SIER NEI: Ordfører i Hurdal, Runar Bålsrud (V) konstanterer at innbyggerne sier nei.

Foto: Kjetil Grude Flekkøy / NRK

I Hurdal lenger nord på Romerike var deltagelsen 52 prosent, og rådet var klart. 67 prosent vil stå alene, 32 prosent vil slå seg sammen med Ullensaker.

– Det forteller om et veldig klart nei fra innbyggerne om at man ikke ønsker sammenslåing med Ullensaker, sier ordfører Runar Bålsrud ordfører (V).

Resultatene fra Ullensaker er ventet i 9-tiden tirsdag.