NRK Meny
Normal

Riksvei 22 kan bli utsatt

Ny Riksvei 22 mellom Lillestrøm og Fetsund kan bli utsatt. I arbeidet med Oslopakke 3 sås det nemlig tvil om den nye Fetveien, som skulle vært påbegynt neste år.

Forurenset bilvei

Det er to store prosjekter med planlagt byggestart neste år det nå sås tvil om. Det ene er den såkalte Lørensvingen på T-banen i Oslo, og det andre er Fetveien. Illustrasjonsfoto.

Foto: NRK

Fet-ordfører Lisbet Lofthus Gabrielsen fra Arbeiderpartiet fortviler over at Riksvei 22 kan bli utsatt.

Listbet Lofthus Gabrielsen

Fet-ordfører Lisbet Lofthus Gabrielsen (Ap)

Foto: Arbeiderpartiet

– Det gjør meg ganske urolig. Vi har vært veldig fornøyde med at Riksvei 22 har vært så høy prioritert i Oslopakke 3, men når vi får den beskjeden vi får nå, om at alt i Oslopakke 3 kan revurderes ,så blir jeg bekymra. Det tror jeg ikke jeg er alene om, sier Gabrielsen.

Les også: Ny Riksvei 22 skjermet fra utsettelse

Oslopakke 3 skal gås gjennom på nytt

Det er to store prosjekter med planlagt byggestart neste år det nå sås tvil om. Det ene er den såkalte Lørensvingen på T-banen i Oslo, og det andre er Fetveien.

I handlingsprogrammet for Oslopakke 3 blir det nemlig presisert at spaden ikke må stikkes i jorda før høsten 2012.

Grunnen er at hele Oslopakke 3 først skal gjennomgås på nytt, og det arbeidet skal være ferdig våren 2012.

Hvis det viser seg at pengekrisen i pakka er så akutt som mange frykter, står det svart på hvitt i handlingsprogrammet at Riksvei 22 og Lørensvingen kan bli utsatt så lenge byggingen ikke er i gang.

Utfordrer fylkesordføreren

Det får Fet-ordfører Lisbet Lofthus Gabrielsen til å komme med en utfordring på vegne av alle som bruker den købelastede Fetveien, både fra Fet, nabokommunene og fra nabofylkene Hedmark og Østfold.

– Jeg har fått lovnader fra fylkesordfører Jegstad i Akershus om at Riksvei 22 skal stå ferdig i 2014, så min jobb blir å utfordre Jegstad før valget og be om at han fortsatt står ved sine lovnader.

Fylkesordfører i Akershus, Nils Aage Jegstad

Fylkesordfører Nils Aage Jegstad (H)

Foto: Akershus Fylkeskommune

Men fylkesordfører i Akershus og medlem av styringsgruppa for Oslopakke 3, Nils Aage Jegstad (H), mener han allerede står ved sine løfter.

– Jeg mener at jeg har gjort det mange ganger. Dette prosjektet er faktisk det eneste prosjektet fra Akershus i Oslopakke 3 som er ferdig til å starte opp, sier han.

Skylder på Stortinget

Han legger skylda på Stortinget for den tvilen som er skapt. Stortinget har nemlig nedlagt forbud mot å ta opp mer lån for å finansiere Oslopakke 3-prosjektene. Blir forbudet permanent, henger hele pakka i en tynn tråd, ifølge Jegstad.

– Det er Stortinget som avgjører om dette blir noe av, ikke oss. Riksvei 22 er det mest prioriterte tiltaket, eller i hvertfall det tiltaket som ligger lengst fremme i Oslopakke 3, så for oss er det helt uhørt om vi ikke skulle starte opp prosjektet når reguleringsplanen er ferdig, sier han.

Handlingsprogrammet for Oslopakke 3 ble vedtatt i Oslo bystyre i går kveld og skal behandles i Akershus fylkesting i dag.