NRK Meny
Normal

Riksadvokaten anker øksedrapsdom

Riksadvokaten anker dommen på tolv års fengsel mot de to kvinnene som er dømt for drap på Hans Rickard Strømner, melder Nordstrands Blad.

Hans Rickard Strømner

Hans Rickard Strømner (23) ble funnet under en presenning i september 2011, ti uker etter at han ble drept.

Foto: Privat / Politiet

Aktor Bjørn Kristensen

Statsadvokat Bjørn Kristensen

Foto: Elin Martinsen / NRK
Ole Petter Drevland

Forsvarer Ole Petter Drevland

Foto: Knut Brendhagen / NRK

I september ble Strømners kjæreste og hennes venninne dømt til 12 års fengsel for drapet i Oslo Tingrett.

Nå anker riksadvokaten dommen , melder Nordstrands Blad.

Les også: Dømt til 12 år for øksedrap

– Ankefristen utløper 17.10. Riksadvokaten har besluttet anke. Den vil bli utferdiget i uke 41, skriver aktor, statsadvokat Bjørn Kristensen i en e-post til avisa.

Aktor utdyper ikke bakgrunnen for anken, men det er nærliggende å tro at straffeutmålingen er en hovedgrunn fordi dommen ble seks år kortere enn aktors påstand på 18 år.

Les også: Ber om 18 års fengsel for øksedrap

Vil også anke

Den hovedtiltalte 22 åringens forsvarer Ole Petter Drevland forteller at hans klient hadde egentlig bestemt seg for å ikke anke.

– Det har vært en ekstrem belastning for min klient derfor har vi valgt å ikke anke. Men når påtalemyndigheten nå anker kommer min klient til å levere en motanke i forhold til bevisvurderingen når det gjelder skyldspørsmålet, sier Drevland.

Den medtiltalte 23 åringens advokat, Benedict de Vibe vil ikke kommentere saken før han har sett anken fra Riksadvokaten.

Hevder de handlet i nødverge

Hans Rickard Strømner (23) ble funnet under en presenning i september 2011, ti uker etter at han ble drept.

Strømners kjæreste drepte ham med en øks om morgenen 10. juli mens han sov på deres felles soverom på Rustadsaga i Oslo. Venninnen ble tiltalt for medvirkning til drapet.

Les også: To kvinner tiltalt for Klemetsrud-drapet

Klemetsrud

Hans Rickard Strømner ble funnet død på Klemetsrud i Oslo etter å ha vært savnet i flere uker.

Foto: Sørbø, Krister / SCANPIX

Begge erkjente de faktiske forholdene, men sa i retten at de regnet seg som ikke straffskyldige. De hevdet at de handlet i nødverge.

Les også: Aktor presset tiltalte på nødverge

Dette er de to kvinnene:

*22 år og var Strømners kjæreste til og fra gjennom to år. De bodde sammen noen uker før han ble drept. I politiavhør har hun forklart at hun gjorde det slutt med Strømner i begynnelsen av juli og at hun en tid hadde vurdert å drepe ham. Hun er tiltalt for å ha hugget ham i halsen med en øks mens han sov i deres felles seng. Han døde like etter.

*23 år og venninnen til Strømners kjæreste. Hun skal ha vært med på planleggingen av drapet, blant annet ved at hun og Strømners kjæreste vurderte forskjellige drapsmetoder, rottegift i maten (som hun skaffet til veie) eller bruk av kniv. Hun valgte ut øksen som ble brukt og etter planen var det hun som skulle ta livet av Strømner.

Person funnet død på Klemetsrud

Hans Rickard Strømner ble funnet pakket inn i plast på Klemetsrud i Oslo.

Foto: Oddvin Aune, NRK