NRK Meny
Normal

Flere rikfolk melder fra om svarte million-formuer

Millionene fortsetter å strømme inn til norske skattemyndigheter fra hemmelige bankkonti i utlandet. Ifølge skattekrimsjef i Skatt Øst, Jan-Egil Kristiansen, er har det blitt vanskeligere å skjule formuer i utlandet.

Direktør i Skattekrim Jan-Egil Kristiansen

Siden 2007 har folk i Oslo og Akershus hentet hjem svarte formuer med verdi på over 26 milliarder kroner, forteller Skattekrimsjefen i Skatt Øst, Jan-Egil Kristiansen.

Foto: Olav Olsen Olsen, Olav / Scanpix Aftenposten

89 personer har i løpet av årets første åtte måneder meldt fra til Skatt Øst om skjulte formuer og inntekter. Det er nesten dobbelt så mange som i samme periode i fjor.

– Det er desidert flest i Oslo, og det er særlig fra Oslo vest de fleste og største beløpene kommer fra. På en god annen plass kommer Asker og Bærum, sier skattekrimsjefen i Skatt Øst, Jan-Egil Kristiansen.

Skatteamnesti

Skatt Øst får stadig nye overraskelser når det gjelder omfanget av nordmenns svarte millioner i utlandet.

Det startet med Per Ditlev-Simonsen som måtte trekke seg som ordfører i Oslo etter avsløringer om familiens hemmelige bankkonto i Sveits.

Saken blåste liv i et skatteamnesti, der folk selv melder seg, for å slippe politianmeldelse og straffeskatt dersom de blir avslørt.

– Da må de betale den skatten de skulle ha betalt, og renter av det. Men de slipper en tilleggsskatt på opp mot 60 prosent, og en eventuell straffesak.

Rikfolk fra Oslo og Akershus har siden ordfører-saken i 2007 tatt hjem svarte formuer for mer enn 26 milliarder kroner.

– Større risiko for å bli tatt

Stadig flere land i verden samarbeider om å utveksle bankopplysninger.

Skattekrimsjefen mener derfor at det er en større risiko for at skjulte beløp i utlandet kan bli oppdaget, og han tror det er en del av årsaken til at flere melder seg.

– I tidligere avtaler som er inngått med mange land, må vi be om opplysninger om konkrete navn. Nå snakker man om at det må ha skje en automatisk utveksling av den type opplysninger. Og da blir risikoen mye større for å bli tatt, forklarer Kristiansen.

For norske skattemyndigheter er dette bra. Ifølge Kristiansen har skatteamnestiet på svarte utenlandsformuer økt inntektene til statskassa med flere hundre millioner kroner.

– Det gir i skatteinntekter rundt 600 millioner kroner og noe mer hvis vi regner med rentene. Så dette er gode penger som kommer inn i de offentlige kasser, sier Kristiansen.

Noe av det viktigste er at disse personene i tillegg vil fortsette å oppgi renteinntekter, andre inntekter og formuer i fremtidige selvangivelser, påpeker han.