Hopp til innhold

Kamp om brukte ballkjoler

Tyllskjørt i lag på lag, silke og glitter. For elever som skal på juleball kan ikke kjolene bli voluminøse nok. Og nå har det blitt god butikk for fjorårets avgangselever.

De koster tusenvis av kroner, og brukes gjerne bare i noen timer. Skoleballkjolene blir stadig større og dyrere. For å dempe kjøpepresset arrangerte Hovedgården skole i Asker bruktkjolesalg for årets 10.klassinger.

SE SAKEN: Nora Bretzeg kjøper kjolen Ingrid Flateby brukte på juleballet i fjor.

Det er stinn brakke i klasserommet på Hovedgården skole i Asker tirsdag kveld. Unge jenter med søkende blikk. Ivrige fingre som blar seg gjennom tyll og silke. Jakten er i gang. Drømmekjolen skal kapres, uten at lommeboka ranes helt.

De fleste vil ha kloa i en pastellfarget kjole i såkalt marshmallows-stil.

– Jeg ser etter en lang ballkjole som har prinsesseform. Den må helst være lyserosa. Jeg håper jeg finner en, sier Nora Bretzeg mens hun venter på å komme inn til kjoleskattene i klasserommet.

Fjorårets ballkjoler på billigsalg

Sosiallærer Hilde Skramsett ved Hovedgården skole

Hilde Skramsett er sosiallærer på Hovedgården skole.

Foto: Andreas Sundby / NRK

Det er sosiallæreren som har tatt initiativet til at tidligere elever selger sine gamle ballkjoler. Hun ønsker å unngå at juleballet flår foreldrene til årets avgangselever. Bruktsalget er også et forsøk på å motvirke presset på rådyre, nye kjoler, som kun brukes en gang.

– Vi vet at for veldig mange er ballet et løft økonomisk. Spesielt for jentene. Det har vært kjoler til opp mot 4000 kroner, i tillegg kommer frisør og sko.Vi vil at alle skal ha muligheten til å gå på ball og føle seg allright, sier sosiallærer Hilde Skramsett.

Sier nei til limousin og helikopter

Hovedgården skole i Asker er ikke den eneste skolen på Østlandet som slår et slag for gjenbruk og salg av brukte kjoler. For presset, særlig på jentene, har økt de siste årene.

Dyre kjoler skal akkompagneres med eksklusive sko. Håret skal settes opp hos frisøren, og også transporten til ballet skal ose luksus. Skolen har derfor gjort flere grep.

– Det er foreksempel forbud mot limousin, og vi kårer ikke konge og dronning, sier Skramsett.

Jeg tok imot elever her, og den ene limousinen lenger enn den andre kjørte opp på plassen, og det var knapt nok plass til at de fikk snudd.

Rektor Rolf Krogh-Sørensen ved Torstad ungdomsskole

Ved Torstad skole i Asker måtte de gå et skritt lenger, skriver Budstikka. Allerede i 2009 la de ned et forbud mot at tenåringene ankom ballet i limousin - og i helikopter.

– Jeg tok imot elever her, og den ene limousinen lengre enn den andre kjørte opp på plassen, og det var knapt nok plass til at de fikk snudd, sier rektor Rolf Krogh-Sørensen.

– Jeg fikk til og med forespørsel om det var greit med helikopter. Jeg tok det nesten ikke seriøst, men faktisk tror jeg de mente det den gangen. Det sa jeg tvert nei til, og jeg tenkte at dette må vi bare få stoppet. Det nytter ikke å holde på med sånne ting, sier Krogh-Sørensen.

Derfor ba de heller elevene være kreative i valget av transport til juleballet, uten at det skulle koste noe ekstra. Året etter kom en av elevene til ballet på rulleski.

Arrangerer bruktsalg

HØR SAKEN: Rektor sa nei til limousin og helikopter

Fant drømmekjolen

For Nora, som går i 10. klasse, ble kjolejakten en suksess. Hun ga opp ideen om en lyserosa kjole, men holder seg til pastellpaljetten.

En lilla drøm med perleparti. Og tyll på tyll på tyll.

– Den er perfekt.

Selger Ingrid Flatby er 2000 kroner rikere, men syns likevel salget er vemodig, for kjolen minner henne om en fantastisk kveld, i fjor.

– Det er litt trist, men jeg må selge den for jeg kommer ikke til å bruke den igjen, sier hun.

Kamp om brukte ballkjoler

Nora Bretzeg finner drømmekjolen på bruktsalg.

Foto: Andreas Sundby / NRK

Skolesalg ble suksess

På Hovedgården skole har sosiallæreren truffet blink med sitt bruktkonsept.

Nærmere 200 unge jenter og foreldre møtte opp, men mange vendte tomhendt hjem, for det var bare rundt 25 kjoler til salgs.

Neste år vil Skramsett utvide, og nå vil hun også ha guttene på banen.

– Jeg hadde ikke trodd at så mange ville kjøpe ballkjoler til halv pris. Jeg er sikker på at vi vil gjøre det større neste år, da kommer vi til å ta inn dresser også. Dette har jo litt med gjenbruk og miljø å gjøre også, sier Skramsett.

Nye, skreddersydde kjoler

Men ikke alle nøyer seg med en brukt kjole. På Tina Ritzi på Majorstua har de lang erfaring i å selge store, puffy kjoler til unge jenter. Hit kommer tenåringer fra hele Østlandet. De selger rundt 300 ballkjoler til skoleelever hvert år. Og for en prinsessekjole med tyllskjørt må man ut med 3500 til 4000 kroner.

Maja er her med venninnegjengen. Også hun har sett for seg en rosa kjole, men blir anbefalt å prøve en rød drøm.

Det er vanlig at jentene kommer innom med venninner først, for å prøve ut ulike kjoler. Deretter kommer de med foreldrene, som betaler for gildet.

– Det kommer fem til ti jenter hver dag, for å drømme seg bort. Alle jenter vil bli prinsesse en dag i livet, jeg syns det er viktig at jentene har en kjole de føler seg flott og pen i, sier butikkmedarbeider Tatiana Kambourova.

Også de merker at ballene har tatt av de siste årene, og at dette ikke lenger bare er et vestkantfenomen.

– Vi merker en økning fra år til år. For fem år siden kom det elever fra cirka ti Oslo-skoler hit. Nå tar tenåringer fra hele Østlandet turen innom, sier Kambourova.

Kjoleprøving på Tina Ritzi på Majorstua

Maja får hjelp av Tatiana Kambourova i jakten på den perfekte kjolen.

Foto: Andreas Sundby / NRK

Kjolekrisen jentene helst vil unngå

Og når jentene har brukt måneder og år på å fantasere om den perfekte kjolen er det bare en ting som kan ødelegge idyllen på festkvelden - at noen skal dukke opp i samme kjole.

– Det er ganske viktig i og med at man bruker mye tid, krefter og penger på kjolen. Om det kommer noen med helt lik kjole kan det ødelegge mye av dagen, sier Maja.

På Tini Ritzi har de utarbeidet et godt system for å unngå nettopp det.

Alle kjoler som er solgt noteres ned sammen med hvilken skole eleven som har kjøpt kommer fra. Slik unngår de at to jenter dukker opp med samme kjole.

– Vi selger ikke like kjoler til to elever fra samme skole, sier Tatiana Kambourova. Det vil ingen ha.