NRK Meny
Normal

Rift om å selge fyrverkeri

På jakt etter fyrverkeri? I år er det enda flere som selger varene, men brannvesenet ber om at både kjøpere og selgere bidrar til en nyttårsaften i tråd med regelboka.

Sondre Arnsesen får sin bod kontrollert av brannvesenet

– Her er det ryddig, sier Pia Gude om boden til Sondre Arnesen. Hun jobber i Asker og Bærum brannvesen og kontrollerer utsalgssteder i kommunene som selger fyrverkeri.

Foto: Sahand Ammari / NRK

– Du må ta et nytt kurs, for godkjenningen går ut i år, sier Pia Gude, avdelingsingeniør i Asker og Bærum brannvesen.

Pia Gude, avdelingsingeniør Asker og Bærum brannvesen

Pia Gude, avdelingsingeniør i Asker og Bærum brannvesen.

Foto: Sahand Ammari / NRK

Hun kontrollerer utsalgssteder av fyrverkeri i Asker og Bærum. Boden og konteineren til Sondre Arnesen blir nøye vurdert.

– Det er eksplosiver de selger, og det må de være bevisst på, sier hun.

Fra 27. til 31. desember er det mange som kjøper pynten som skal prege nyttårshimmelen. I samme tidsrom er brannmannskap i Oslo og Akershus like ivrige på å kontrollere stedene som selger fyrverkeriet. I år er det flere, ifølge leverandørene.

Flere selgere

Både Svea Fyrverkerier AS og Engelsrud Fyrverkeri AS har registrert at de leverer til flere forhandlere i år enn tidligere.

– Jeg tror flere har oppdaget dette som en inntektsmulighet over en kort periode. Vi leverer til flere forhandlere enn i fjor, sier Tore Monjor, markedssjef hos Engelsrud Fyrverkeri AS.

Ifølge brannvesenet i Oslo og i distriktene i Akershus er det så mange butikker som selger fyrverkeri:

  • Nordre Follo: 21
  • Asker og Bærum: 33
  • Oslo: 82
  • Nedre Romerike: 34

Oppdager avvik

Sondre Arnsen er fyrverkeriselger

Sondre Arnesen, selger av fyrverkeri i Bærum.

Foto: Sahand Ammari / NRK

På Bærums Verk har Sondre Arnesen solgt fyrverkeri i 15 år. Konteineren med 250 kilo nettovekt med krutt blitt alltid tømt før kveldstid 31. desember.

– Her er alt merket som det skal. Det er ryddig i konteineren og har riktig avstand til biler, sier Gude fra brannvesenet.

Men hun har funnet avvik hos flere av butikkene i Asker og Bærum. Flere oppbevarer fyrverkerier for nærme biler, en avstand som skal være minimum ti meter. De må også be folk fjerne brennbart materiale fra området rundt utsalgsstedet.

Selger Arnesen fikk sin bod og oppbevaring godkjent.

– Å selge fyrverkeri er en hobby jeg synes er kjempegøy. Kundene vet også hva som er riktig og viktig å kjøpe. Ingen rare forespørsler, bare fleiping om pinneraketter, forteller han.

– Været vil være avgjørende

Men hvor mye som blir solgt frem til 31. desember tror markedssjef Monjor hos Engelsrud Fyrverkeri AS været vil avgjøre.

– Det gjenstår å se om flere forhandlere bidrar til økning i salget. Vær og vind spiller mye inn, for folk vil helst se fyrverkeriet de skyter opp, sier han.