Hopp til innhold

Rektorer vil ikke ha sen skolestart

Å forskyve skoledagen for å gjøre plass på bussene i rushtrafikken, virker som et lite gjennomtenkt forslag. Det mener rektorer og andre skoleledere NRK har snakket med.

Trym Nygård og Lars Wiig

TVILER: Tredjeklassingene Trym Nygård (t.v) og Lars Wiig ved Mailund videregående skole er positive til å sove mer, men ikke hvis pausene gjennom skoledagen blir færre.

Foto: Dag Aasdalen / NRK

Trine Øiseth

SKEPTISK: Skolelederne i fylket, her representert ved rektor Trine Øiseth, mener det er en dårlig ide å skyve på elevenes skoledag.

Foto: Dag Aasdalen / NRK

– På skolen hos oss er det 800 elever som skal ha et godt tilbud. Det er ikke sånn at det ikke er en mening og idé bak timeplanen sånn som den ligger i dag, for det er det absolutt, sier rektor ved Mailund videregående skole Trine Øiseth.

Hun er en av skolelederne som er skeptisk til å skyve på skoledagen.

Flertallet av politikerne i fylkestinget i Akershus ønsker å utrede muligheten for å skyve på skoledagen for lette morgentrafikken. En endelig avgjørelse i saken blir tatt før jul.

Vil gjerne sove lenger

Tredjeklassingene Trym Nygård og Lars Wiig ved Mailand videregående skole i Lørenskog ser umiddelbart fordelen med å starte dagen senere.

– Det er veldig mye bedre å få sove lenger, da er man mye mer uthvilt når man kommer på skolen, så er man ikke så trøtt i de første timene, sier Lars Wiig.

– For enkelte vil det være greit, med tanke på at det kan passer bedre med buss eller rushtida, sier Trym Nygård.

– Spre trafikken

Tonje Brenna

KINDEREGG: Senere start gjør skoleelevene mer opplagte, kollektivtrafikken brukes mer rasjonelt og ingen behøver å være lenger på skolen enn i dag, mener gruppeleder for Ap, Tonje Brenna, og resten av flertallet på fylkestinget.

Foto: Nina Eriksen / NRK

Tonje Brenna er gruppeleder for Arbeiderpartiet på fylkestinget i Akershus og en av dem bak forslaget.

Hun ser på forslaget som kinderegg. Elevene møter mer opplagte på skolen, kollektivtrafikken brukes mer rasjonelt og ingen behøver å være lenger på skolen enn i dag.

– Vi vil ikke pålegge skolene å forskyve dagen. Det vi ber dem om, er å se på om det er mulig å tilpasse oss litt alle sammen, uten at det går vesentlig ut over lærernes undervisnings- eller arbeidstid, eller elevenes friminutt, sier Brenna.

– Det er helt fullt på bussen og på toget om morgenen, og folk står også i kø på veiene, sier Tonje Brenna.

I Akershus har rundt 10 000 elever i videregående krav på skoleskyss. Med senere skolestart kan busser og sjåfører gå i ordinær rutetrafikk før de blir skolebusser.

– Noen kunne vært med på å forskyve rushtiden litt og rett og slett spre trafikken. Dermed ville ganske mange flere av oss hatt en mer behagelig start på dagen, sier hun.

Går utover elevene

Rektor Trine Øiseth mener en forskjøvet skolestart vil gi elevene mindre pauser og smalere undervisningstilbud.

Gutta fra Mailand videregående synes ikke at ideen er like god hvis de må ofre friminuttene for å sove lenger om morgenen.

– Vi vil jo ha pauser, så da er det ikke verdt det, sier tredjeklassingene.

LES OGSÅ: