Rekordsommer for Oslo-fergene

Å reise til øyene i Oslofjorden er mer populært enn noensinne. Mer enn 230.000 passasjerer benyttet seg av båtene i juli.

Øybåt i Oslofjorden

BADE-BÅT: Badebåtene har fraktet Oslo-folk og turister til øyene i Oslofjorden i 100 år .

Foto: Atle Markeng / NRK

Fergene som frakter folk fra Rådhusbrygga og ut til Hovedøya, Bleikøya, Gressholmen, Lindøya og Nakholmen, har med det hatt en økning på 22 prosent sammenliknet med juli i fjor.

Rekordsommeren skjer altså samme år som fergene ut til øyene i Oslofjorden har 100 års jubileum. I 1917 startet selskapet med tre båter som hver hadde plass til 18 passasjerer.

– 100 år senere ser vi at bare i løpet av de første sju månedene dette året så har nesten 600.000 personer benyttet seg av tilbudet. Det er vi veldig fornøyde med, sier kommunikasjonsrådgiver i Ruter, Cathrine Myhren.

Lettvint og bilfritt

På Rådhuskaien i Oslo er det kø for å komme seg ut til en av øyene.

– Det er veldig lettvint å komme seg ut av byen, og det er bademuligheter, sier Anita Holt Moe.

– Også er det bilfritt, sier Kjellhaug Holt.

Hun liker seg alle best på Hovedøyen, men denne gangen skal de sjekke ut Langøya for første gang. Hun tror billettordningen er med på å gjøre båtene populære.

– Spesielt i helgene hvor vi kan ta med barna uten å betale ekstra for det, sier hun, som har tenkt å rekke flere turer ut til øyene før sesongen er ferdig.

Kjellhaug Holt og barnebarna på vei til Langøyene

Kjellhaug Holt fra Senja med barnebarna Celine og William, skal besøke Langøyene for første gang.

Foto: Kaja Figenschou / NRK

Flyttingen økte passasjertallet

Ruter tror flyttingen av Oslo-Fergenes anløpssted fra Vippetangen til Rådhuset våren 2015 har gjort passasjerene nå strømmer til.

– Vi tror det gjør at tilbudet blir enda mer tilgjengelig for alle. I tillegg økte vi også avganger og kapasitet, sier kommunikasjonsrådgiver, Cathrine Myhren.

Båtene går til øyene i Indre Oslofjord hele året. Men det er særlig om sommeren at folk reiser til øyene, men stadig flere benytter øybåtene også om vinteren, ifølge Ruter.

Badebåten

Dette bildet av en av fergene er tatt en gang mellom 1936-1940. I år er det 100 år siden de første bade-fergene begynte å gå i Oslofjorden.

Foto: Anders Beer Wilse / Oslo Museum