Normal

Rekordmange vintersyklister i Oslo

Aldri før er det registrert så mange vintersyklister i hovedstaden som i 2015. I desember suste 50 prosent flere syklister forbi kommunens sykkeltellere.

Sykkling i Maridalsveien

POPULÆR SYKKELVEI: Her i Maridalsveien registrerte Oslo kommune den største økningen av syklister. I løpet av det siste året har sykkelveien blitt bredere.

Foto: Heidi Fjørtoft Klokk / NRK

– Det vi ser er at antallet syklister øker fra år til år. Vi tror dette er en trend som viser at folk ønsker å sykle mer. Tilrettelegger vi med sikker og god infrastruktur, får vi folk til å sykle mer uansett om det er pluss- eller minusgrader, sier sier Rune Gjøs, sykkeldirektør i Oslo kommune.

Aller størst var økningen i Maridalsveien ved Fredensborgveien, der over 6100 flere syklister kjørte forbi Oslo kommunes tellepunkt.

Rune Gjøs er leder for Syklistenes landsforening.

Rune Gjøs, sykkeldirektør i Oslo kommune.

Foto: Kjetil Grude Flekkøy / NRK

– Vi tror det er fordi vi har rustet opp strekningen. De bredeste sykkelfeltene finner du i Maridalsveien. De er over 2,2 meter brede og merket opp med rød asfalt. Det er en standard du ikke finner andre steder i byen, og det er tydelig at de som sykler setter pris på det, sier Gjøs.

Les: Sykkel-boom i hovedstaden

– Utsolgt for piggdekk

Ved sykkelbutikken Birk Sport i Oslo har de også merket at antallet vintersyklister har gått opp.

I tillegg til vintertøy og sykkelutstyr har også salget av piggdekk nådd nye høyder.

– Salget har vært mye bedre enn forventet sammenlignet med i fjor. Jeg tror vi har vært utsolgt for piggdekk fire ganger, så det er faktisk helt rått, sier Kim Norgår, daglig leder ved Birk sport.

Les også: Vi digger pigger på sykkelen

Klager på dårlig brøyting

Flere av syklistene som NRK snakket med langs Maridalsveien snakket varmt om å sykle på vinteren, men de mente at veiene kunne vært brøytet bedre.

Nils Herman Ranum

Nils Herman Ranum har vært vintersyklist i mange år og gleder seg over det økende antallet vintersyklister.

Foto: Ingvill Tandstad / NRK

– Den største utfordringen er når det er snø og ikke brøytet. Det gjør at jeg må sykle i veien og ikke i sykkelfeltet, sier Nils Herman Ranum.

Han har vært vintersyklist i mange år og gleder seg over det økende antallet.

– Jeg har merket at det blitt flere vintersyklister og det er helt topp, sier Ranum.

Les: Elsykkelsalget vokser i enorm fart

Sykkeldirektøren innrømmer at kommunen kan bli flinkere til å brøyte langs sykkelveinettet.

– Vi har aldri gjort en så stor jobb med rydde sykkelfelt som nå, men vi kan bli bedre. Vi kommer til å feie veiene og vedlikeholde de bedre enn det folk har opplevd før, sier Gjøs.