Hopp til innhold

Reklamebukker kan bli dyr affære

Dersom reklamebukker, smartsekker eller andre løse salgsgjenstander står for langt ute på fortauet, kan det bety bøter opp mot 2000 kroner for butikkeiere.

Reklamebukker

HINDRER FRI FERDSEL: Reklamebukker og løse salgsgjenstander som står langt ut på fortau, strider mot regelverket.

Foto: Rushda Syed / NRK

– Vi har lyst til å sikre god fremkommelighet på fortauene i Oslo, slik at de som bruker fortauet ikke blir presset ut i veibanen der det kan oppstå trafikkfarlige situasjoner, forteller byrådssekretær for miljø og samferdsel, Anja Bakken Riise.

Byrådssekretær

Byrådssekretær for miljø og samferdsel, Anja Bakken Riise.

Foto: Rushda Syed / NRK

Bymiljøetaten ser på dårlig plasserte smartsekker, reklameskilt og løse salgsgjenstander som hindrer fri ferdsel på fortau, som et økende problem i Oslo.

Byrådet tar nå affære, og kommunen har fått nødvendige hjemler til å bøtelegge dem som setter opp hindringer på fortauet, enten det er skilt, reklame eller smartsekker.

– Bymiljøetaten skal ta stikkprøver. De skal følge opp tilbakemeldingene som kommer fra folk i nærmiljøet og de vil også gå rundt selv og se at både gårdseiere og butikkeiere følger regelverket, forteller Bakken Riise.

reklamebukker
Foto: Rushda Syed / NRK

Økende problem i Vestre Aker bydel

Bydelsleder Lars Asbjørn Hanssen

Bydelsutvalgsleder i Vestre Aker bydel, Lars Asbjørn Hanssen.

Foto: Rushda Syed / NRK

I krysset der Vækerøveien møter Griniveien har flere forretninger satt frem ulovlige reklamebukker.

– Se her har vi eksempel på alle reklameplakatene som er satt ut på fortauet og som hindrer allmenn ferdsel. Vi har en lov om universell utforming, dette blir problematisk for dem som bruker rullestol, er svaksynte eller blinde, forteller bydelsutvalgsleder i Vestre Aker, Lars Asbjørn Hanssen.

Han har sett seg lei på slike gjenstander som hindrer fri ferdsel på fortau og har tidligere prøvd å gjøre noe med det økende problemet i bydelen.

Riktig plassert

Butikker og forretningseiere kan plassere reklamebukker inntil én meter fra byggets vegg. Dette bildet er fra Markveien på Grünerløkka.

Foto: Rushda Syed / NRK

Bøter mellom 1000 og 2000 kr

Per i dag sier regelverket at salgsgjenstander og reklamebukker kan plasseres inntil én meter fra veggen til bygget. Dersom gjenstander gang på gang settes lenger ut enn dette, kan det bety bøter mellom 1000- 2000 kr.

Leder for Røa Handelsforening

Jarle Johansen, daglig leder i Røa Handelsforening.

Foto: Rushda Syed / NRK

– Om det gis en advarsel først, uten kostnad, mener jeg det er helt kurant å bøtelegge, ved senere overtredelse, sier daglig leder for Røa Handelsforening, Jarle Johansen.

Også for han er det viktig at forretningsdriverne i Vestre Aker bydel forholder seg til regelverket.

– Det har alltid vært forbud mot å ha reklamebukker på fortau, det er ikke noe nytt. Vi får bare håpe at de håndhever det på en bedre måte enn dem som har gjort det før, sier Johansen.