NRK Meny
Normal

Regnet skaper trøbbel for både fotball og kjellere

Kjellere står under vann i Oslo og Akershus, og på Øyafestivalen bøtter det ned. Det var Oslo som fikk aller mest regn denne onsdagen.

De store nedbørsmengdene over Oslo har ført til at undergangen mellom sporene på Majorstua t-banestasjon er oversvømt.

OVERSVØMMELSE: De store nedbørmengdene over Oslo har ført til at undergangen mellom sporene på Majorstua T-banestasjon er oversvømt. (Foto: Kirsti Haga Honningsøy/NRK)

Rundt ti kjellere i området Ekeberg og Nordstrand er fylt med vann, etter det kraftige regnværet de siste timene. I hele Oslo er det rundt 14 kjellere som nå står under vann, melder brannvesenet ved 19-tiden.

– Det er i hovedsak eneboliger, sier Hans Kristian Steen i Oslo brann og redningsetat.

Laster Twitter-innhold

Selv om regnet har oversvømt hele undergangen på Majorstuen T-banestasjon, har det ikke skapt problemer i kollektivtrafikken.

– Det ser kanskje dramatisk ut, men regnet har ikke skapt problemer for oss. Driftssentralen melder om at alt er under kontroll, sier Jan Rustad i Sporveien.

Det regnet aller mest i hovedstaden i dag, med 55 millimeter nedbør på Bygdøy og 48,7 millimeter nedbør på Tryvann i løpet av de tolv timene fra klokken 08. På en fuktig andreplass kom Ås i Akershus med 47,8 millimeter.

Bare mellom klokken 17 og 18 kom det hele 21,1 mm med nedbør på Bygdøy, ifølge Meteorologisk institutt.

– Lavtrykket som gir dette regnværet flytter seg sakte nordover. For Østlandet sin del betyr det at regnet går over til regnbyger, kan hende med torden. Nedbøren kommer til å avta i løpet av kvelden og natta, sier vakthavende statsmeteorolog Sevim Müller.

Laster Twitter-innhold

Ber folk være tålmodige

Det er ikke meldt om flomfare i Oslo, men i Akershus har NVE satt gult nivå. Det er riktignok det laveste varslingsnivået, og betyr at det kan ventes lokale oversvømmelser.

I Follo har brannvesenet hatt en del å gjøre, og har derfor oppbemannet med to mann. Rundt 15 kjellere er oversvømte, de aller fleste i Oppegård kommune.

– Vi pumper og støvsuger opp vannet, og prøver å få unna det som kommer inn. Vi ber folk være litt tålmodige, for det er mange som trenger hjelp, sier operatør Vegard Andersen.

Også på Lørenskog stasjon er det problemer med regnet. Politiet ber folk om å fjerne bilenr som står parkert der, fordi vannet stiger så fort. Ifølge politiet er det fire biler som har behov for berging.

– Bergingsbil er på vei, men den sliter også med å komme frem på grunn av været, sier operasjonsleder Bjørn Chistian Willersrud til NRK.

Laster Twitter-innhold

Blir bedre i morgen

Det blir heller ingen kamp mellom Stabæk og Aalesund på Nadderud i dag. Det regner kraftig, og dommer Trond Ivar Døvle mener at banen er uspillbar på grunn av de store vannmengdene.

Kampen blir trolig utsatt til torsdag kveld, noe som vil være gjennomførbart ifølge meteorologen.

– Først på dagen i morgen henger det igjen enkelte regnbyger, vesentlig i indre Østlandet. Ellers blir det faktisk en flott dag i morgen, hvor sola etter hvert får vise seg fram igjen. Temperaturen kommer til å klatre over 20 grader i Oslo, sier Müller.

Regntung åpning for Øyafestivalen

REGNFULLT PÅ ØYA: På Øya festivalen i Tøyenparken i Oslo er det onsdag vått, vått, vått.