Normal

Regjeringen sier nei til gratis barnehage

Flertallet av politikerne i Oslo ønsket at familier i millionærboliger i Bjørvika også skulle få gratis barnehage, slik de andre i bydel Gamle Oslo har. Men nå har regjeringen sagt nei.

Barcode i Bjørvika

MÅ BETALE: Familier som flytter inn i leilighetene i Bjørvika og Sørenga får ikke gratis kjernetid i barnehager, slik andre gjør i bydel Gamle Oslo.

Foto: Olav Juven / NRK

– Jeg er fristet til å si: Hva var det vi sa?, sier Øystein Sundelin i Oslo Høyre.

Han er en del av mindretallet i bystyret som ikke ville ha gratis kjernetid i barnehagene for alle i bydel Gamle Oslo.

– Dette er en riktig avgjørelse som gjør at vi kan sikre kjernetid til flest mulig av dem som faktisk trenger det i Oslo, og ikke at det kun er basert at du trenger det, sier Sundelin.

Fikk nei av regjeringen

Øystein Sundelin

RIKTIG: Øystein Sundelin i Oslo Høyre er ikke overrasket over regjeringens beslutning.

Foto: Guro Kvalnes / NRK

Byrådet har tidligere fått penger fra regjeringen til et prøveprosjekt i bydel Gamle Oslo der tilbudet om gratis kjernetid for 3-, 4- og 5-åringer kun skal gjelde familier med under 353.000 kroner i inntekt.

Men partiene på venstresida og Fremskrittspartiet i Oslo ville ha penger til å gi tilbudet til alle i bydelen, også folk med høy inntekt i de nye prestisjeområdene Bjørvika og Sørenga.

Partiene søkte om ytterligere midler fra staten til å utvide tilbudet, men da sa regjeringen nei.

– Jeg er skuffet. Jeg hadde håpet at Oslo Frp skulle klare å overtale sine kolleger i regjeringen, sier Arbeiderpartiets Andreas Halse.

– Riktig bruk av penger

Andreas Halse (Ap)

SKUFFET: Andreas Halse fra Arbeiderpartiet og de andre i opposisjonspartietene i Oslo fikk ikke støtte fra regjeringen.

Foto: Nina Didriksen / NRK

Han tror deres vedtak hadde vært til det beste for Gamle Oslo.

– Det er viktig at velferdsordningen er felles. Slik systemet er nå legger de opp til at familier som knapt tjener over 353.000 kroner i året må bruke de pengene på skatter og barnehageutgifter. Det er ikke et bra system, sier Halse.

Men Høyres Sundelin er altså glad for regjeringens avgjørelse.

– Dette er en bedre måte å bruke pengene på. Da blir ikke ordningen basert på hvor folk bor, men hvem som trenger gratis kjernetid.

Kan bli en realitet

Men saken er ikke helt over. Dersom Arbeiderpartiet vinner kommunevalget, ser ikke Halse bort fra at kommunen kan betale for å gjennomføre ordningen uten statens hjelp.

– Frp og Høyre har lenge signalisert at gratis kjernetid ikke er noe de har lyst til å satse på. Vi kan få til dette etter valget, men det koster en god del kroner, sier han.