NRK Meny
Normal

Redd for nedleggelse av rusinstitusjon

Blå Kors frykter at de må legge ned rusinstitusjonen «Østråt» på Nesodden fordi de ikke får fornyet avtalen med Oslo kommune.

Østråt

28 rusavhengige mister tilbudet om rehabilitering hvis Blå Kors må legge ned Østråt.

Foto: Steinar Glimsdal / Blå Kors

Oslo kommune har forhandlet frem nye kontrakter for institusjonsplasser for rusmiddelmisbrukere. Nå er Hanne Rosén er redd sønnen Christopher nok en gang havner på bar bakke.

Hanne Rosén

Hanne Rosén.

Foto: Aud Stuen

– Det er en katastrofe, ikke bare for min sønn, men også for øvrige beboere.

Christopher er 44 år. En gang hadde han god jobb og et normalt liv, men i bransjen fløt det av kokain, forteller moren. Det ble starten på et langt liv på kjøret, og opphold på flere institusjoner for å prøve å komme ut av det. Hanne Rosén roser tilbudet på Østråt.

– Institusjonen legger vekt på langsiktig og planlagt behandling tilbake til livet og de er utrolig flinke til å motivere den enkelte. Min sønn har aldri opplevd så god omsorg, med det for øye å komme tilbake til en normal tilværelse.

Kommunen prioriterer tre andre institusjoner

Velferdsetaten i Oslo gir kontrakt til tre andre institusjoner. Blå Kors frykter at de må legge ned «Østråt» 1. juli, etter 35 års drift.

– For personer som har vært inne i et rehabiliteringsopplegg i ett og to år er det en ganske stor omvelting å gå inn i et nytt opplegg. Det kan bety tilbakefall og slutt på den gode rehabilitering ganske raskt, sier divisjonsdirektør Magnar Lie i Blå Kors.

Bystyret satser mindre på å få folk rusfrie og mer på å ta vare på rusmisbrukere som også har psykiske lidelser, enkelte av dem med voldelig adferd, men der målet ikke nødvendigvis er å bli rusfri.

Benjamin Larsen, byrådssekretær for eldre, helse og sosiale tjenester, sier at pris og kvalitet gjorde at andre aktører vant anbudet i kategorien rusfri rehabilitering, som «Østråt» er i.

– Samtidig skaffer vi flere plasser til folk med særlig stort hjelpebehov, og det fører til en liten reduksjon i rusfri rehabilitering totalt, sier byrådssekretær Benjamin Larsen.

Christophers mor, Hanne Rosén, er redd for hva som skjer med sønnen hvis Østråt legger ned.

– Jeg er veldig redd for at han gir opp. Han sier: Jeg ber om lenger tid. Her har han fått det tilbudet.

Magnar Lie i Blå Kors håper bystyret vil ombestemme seg og likevel vil legge inn mer penger.