NRK Meny
Normal

– Respektløst å kjøre inne på gravlunden av makelighetshensyn

Biler som kjører inne på selve gravlunden er strengt forbudt, men likevel ikke noe sjeldent syn. Nå tar Gravferdsetaten grep.

Stein Olav Hole

Stein Olav Hole ønsker at folk skal bli mer bevisste på at veiene på gravlundene er beregnet for traktorer, biler som tilhører gravlunden og bevegelseshemmede som har kjøretillatelse.

Foto: Nam Nguyen / NRK

– Vi registrerer at veldig mange av dem som kjører helt frem til gravene antagelig ikke trenger det. De kunne parkert, og så gått. På store besøksdager som allehelgensdag og julaften blir det jo nesten ufremkommelig her.

Det sier driftssjefen i Gravferdsetaten i Oslo kommune, Stein Olav Hole. Han er lei av ulovlig kjøring inne på gravlunden.

– Det kan virke støtende for andre som vil ha fred og ro når de er her, at folk driver og kjører bil. Det liker ikke de besøkende, og det skjønner jeg.

– Overrasket

NRK har snakket med en kvinne som besøkte Vestre Gravlund i Oslo på allehelgensdag, for å tenne et lys på en grav der.

– Jeg så tre biler som kjørte inne på selve gravlunden. Det overrasket meg at ihvertfall den ene bilisten jeg så var frisk til beins, sier hun.

Stein Olav Hole reagerer også på dette.

– Det er respektløst å kjøre inn på gravlunden av makelighetshensyn hvis man ikke trenger det, sier han.

Sykkelveier

Men ikke bare biler forstyrrer roen inne på gravlundene. Ifølge Hole må de ansatte ofte stoppe syklister som bruker kirkegårdene som sykkelvei.

– Det er mange som sykler veldig fort, det er farlig for de besøkende og de ansatte, sier han.

Også sykling er forbudt på slike områder.

Dårlig skilting

Ordensreglene for bruk av biler står skiltet ved inngangsportene. Skiltet som er malt i blått og har skrift i mørk bronsefarge er ikke så veldig synlig å lese. Dette innrømmer også Hole.

Ordensregler på Vår Frelses Gravlund

Dette er skiltet for ordensregler på en av inngangsportene til Vår Frelses Gravlund.

Foto: Nam Nguyen / NRK

– Vi har snakket om at det bør bli tydeligere, og neste år skal vi gjennomgå skiltingen så det blir mer forståelig.

Hva med vakthold?

– På de største gravlundene har vi vektere, men bare på dagtid. Ellers må de ansatte noen ganger må henvende seg til de som kjører uten grunn inne på gravlunden.

Både politivedtekten og vedtekten for gravlundene i Oslo støtter opp om kjøreforbudet, mener Hole.

Kan få lov

​For bevegelseshemmede og andre som er dårlig til beins finnes det imidlertid løsninger.

– Ved å kontakte gravferdsetaten og oppgi navn og bilnummer vil vedkommende få en kjøreseddel som skal festes på frontruten. Dette er noe som må gjøres på forhånd, understreker Hole.