NRK Meny
Normal

Raymond Johansen vil bli byrådsleder

Raymond Johansen vil utfordre Stian Berger Røsland om byrådslederjobben i Oslo. Libe Rieber-Mohn trekker seg fra politikken.

Raymond Johansen

Raymond Johansen stiller seg til disposisjon som Oslo Arbeiderpartis byrådslederkandidat.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

Det var overfor Dagsavisen partisekretæren i Arbeiderpartiet først bekreftet at han ønsker å stille til valg som byrådslederkandidat i Oslo.

Laster Twitter-innhold

Etter at nyheten ble kjent, skrev Raymond Johansen følgende på sin Facebook-side:

– 18 års borgerlig styre nok

«Oslo er byen jeg har vokst opp i. Oslo er byen mine barn har vokst opp i. Oslo er byen min. Jeg er stolt over at Oslo vokser raskere enn noen andre byer i Europa. Jeg er stolt over at stadig flere velger å leve sine liv her. Den utviklingen vil jeg være med på å planlegge for.

Det er tid for et skifte. 18 år med borgerlig styre er nok. Det trengs nye tanker og nye ideer. Oslopolitikken må løfte blikket og se sammenhengene mellom det lokale, det nasjonale og det internasjonale. Hvis vi vil kan Oslo bli ett av verdens mest attraktive steder å bo og arbeide i. Det krever etablering av nye spennende arbeidsplasser, gode opplæringsinstitusjoner, et trygt lokalmiljø og et levende kultur- og idrettstilbud.

Oslo er en unik by med vår nærhet til naturen. Vi har en unik mulighet til å leve en enda mer miljøvennlig livsstil. Urbaniseringen er ikke en klimautfordringen, den er en av løsningene på klimaproblemet. Fremtiden krever at vi bor tettere, reiser kollektivt, og bruker mer av vår inntekt på kulturopplevelser. Byen gir mulighet for alt dette.

Det vil kreve klare visjoner og målrettet arbeid for å skape denne byen. Det må være en by for alle, og det må være en visjon som omfatter alle som bor i denne byen.

Nominasjonskomiteen har bedt meg avklare om jeg stiller meg til disposisjon. Dersom Oslo Arbeiderparti sine medlemmer mener at jeg kan bidra til å vinne tilbake makta i den byen jeg er så glad i, stiller jeg meg til disposisjon.»

Uttalelsen kommer dagen etter at nestlederen i Ap, Helga Pedersen, kunngjorde at hun ikke tar gjenvalg.

Byrådsleder Stian Berger Røsland skjønner godt at Johansen kan tenke seg jobben hans.

– Byrådsledervervet i Oslo er det mest spennende og utfordrende lokalpolitiske vervet norsk politikk har å by på. At flere melder seg til det vervet for å utøve politikk for byen er ikke overraskende, sier Berger Røsland.

– Jeg har ikke noe synspunkt på nominasjonsprosesser i andre partier, men ser fram til å møte de kandidatene som blir nominert til debatt.

Tidligere SV-byråd

Raymond Johansen har erfaring fra Oslo-politikken som miljø- og samferdselsbyråd i Rune Gerhardsens Ap-SV-byråd fra 1992 til 1995. Den gang representerte han SV.

Han har vært statssekretær i Utenriksdepartementet i to perioder og har innehatt det mektige vervet som partisekretær i Arbeiderpartiet siden 2009. Han har også vært leder i sportslig utvalg i Vålerenga Fotball.

Ekte groruddøl

Johansen er 53 år gammel, gift og har to barn. Han er utdannet rørlegger og ekte groruddøl; vokst opp på Tveita og bor nå på Lindeberg.

Raymond Johansen har så langt ikke vært tilgjengelig for intervju.

Libe Rieber-Mohn

Flere peker på Libe Rieber-Mohn som mulig ordførerkandidat.

Foto: Bjurn Avlesen

Arbeiderpartiets gruppeleder i Oslo bystyre og varaordfører Libe Rieber-Mohn gjør det samtidig klart at hun trekker seg fra politikken.

Rieber-Mohn bekrefter overfor NRK at hun ikke tar gjenvalg til Oslo bystyre.

Rieber-Mohn var partiets byrådslederkandidat i Oslo ved kommunevalget i 2011. Etter at det i dag ble kjent at Raymond Johansen sier ja til å være byrådslederkandidat i 2011.