NRK Meny
Normal

Ransbølge i Oslo

Flere ungdommer har blitt ranet i Oslo denne helgen. – Uvanlig mange ran, sier politiet, som frykter at de vil ende alvorlig galt.

Ensjø T-banestasjon

Her på Ensjø T-banestasjon ble en fjorten år gammel gutt truet med kniv og fraranet mobiltelefonen søndag kveld.

Foto: Øzgur Tufan / NRK

Både fredag, lørdag og søndag kveld har flere, blant dem ungdommer, blitt truet med kniv og fraranet mobiltelefoner, lommebøker og kontanter.

– Siden fredag kveld har vi femten registrerte personran i Oslo, som har skjedd både om kvelden og natten. Det er uvanlig mye, selv til Oslo å være, sier operasjonsleder ved Oslo politidistrikt Martin Todnem.

Politiet tror det er flere gjengangere blant gjerningsmennene.

– Hadde hjemmelaget finlandshetter

Søndag kveld ble to tenåringsgutter ranet av maskerte menn.

– Kl.22.00 fikk vi melding om en fjorten år gammel gutt ble truet med kniv at to menn. De ville ha mobiltelefonen og lommeboken hans, forteller Todnem.

Kort tid senere ble en femten år gammel gutt utsatt for det samme på Ensjø T-banestasjon.

– Beskrivelsene på de to hendelsene er ganske like. Gjerningsmennene var høye, hadde på seg mørke klær og hjemmelagde finlandshetter. Ut i fra sted, tid, fremgangsmåte og beskrivelser tror vi det er de samme som står bak, sier Todnem.

Flere ran av unge

Men søndagens to ran er nesten en reprise på hva som skjedde tidligere i helgen.

Fredag kveld kl. 18.30 ranet to gjerningsmenn en gutt med kniv på Grorud T-banestasjon, og bare en time senere ble to gutter blir ranet på Årvoll. Politiet opplyser at beskrivelsen og fremgangsmåten er den samme som på Grorud.

På lørdag ettermiddag skjedde det et nytt ran på Årvoll. Fire gutter angrep en femten år gammel gutt.

– Det blie ikke brukt våpen, men ransforsøket endte i et basketak, sier operasjonsleder Todnem.

Gjerningsmennene løp fra stedet, og de klarte ikke å rane til seg noe. Politiet vil foreløpig ikke gå ut med detaljerte beskrivelser av gjerningsmennene fordi vitneforklaringene ikke er helt samstemte.

Natt til søndag skjedde det flere ran i Oslo, men politiet knytter ikke disse til ungdomsranene i helgen. Todnem vil heller ikke si om det er en sammenheng mellom ranene som skjedde søndags natten.

Frykter det ender galt

Av de unge som ble ranet i helgen var det ingen som ble fysisk skadet.

Men politiet frykter likevel at det ender ille om ranene fortsetter.

– Det dreier seg heldigvis for det meste om trusler foreløpig. Men veien er jo kort når det brukes kniv, i tillegg har det oppstått håndgemeng i enkelte tilfeller, sier Todnem.

Politiet ser svært alvorlig på hendelsene.

– Det er vanskelig å si hvorfor det har vært så mange ran på kort tid. Det er et område vi bruker mye ressurser på. Vi har egne etterforskere som kun jobber med dette, og har god erfaring med å oppklare slike saker, utdyper Todnem.