Hopp til innhold

Rahila-saken henlagt

Riksadvokaten har henlagt saken mot faren til Rahila Iqbal fra Holmlia som døde i Pakistan i 2005. 

Pakistan
Foto: NRK

Azhar Iqbal sto tiltalt i Pakistan for medvirkning til å ha drept datteren Rahila Iqbal, men ble frifunnet.

Til tross for frifinnelsen i saken  fortsatte Oslo-politiet sin etterforskning med sikte på å reise straffesak mot ham her i landet.

Oslo-politiet sendte ifølge TV2 sin innstilling til Oslo statsadvokatembete i juni.

Riksadvokaten bekrefter overfor NRK Østlandssendingen at saken ble henlagt 30.juli, men ønsker ikke å gi noen ytterligere kommentar.

Kjørte ut

Rahila Iqbal
Foto: Privat

20 år gamle Rahila Iqbal fra Holmlia døde i Pakistan etter at bilen hun satt i kjørte ut i en kanal i juni 2005. 

Rahilas fraseparerte mann hjemme i Oslo tok kontakt med politiet, og hevdet at Rahila var utsatt for såkalt æresdrap av familien sin.

Grunnen til dette skulle være at familien hennes var motstandere av ekteskapet mellom de to.

Erstatning

Advokat Abid Q. Raja har representert Azhar Iqbal overfor norske myndigheter i saken.

Foreldrene vil sammen med Raja nå vurdere erstatningskrav:

- Han har blitt utsatt for en uberettiget straffeforfølgning i to år, noe som har vært en enorm belastning for ham. Det må staten på et eller annet vis kompensere for, sier Raja.

Han har tidligere vært skeptisk til om det ut fra norsk lov er mulig å gjennomføre en ny straffesak i Norge, så lenge Rahilas far ble frifunnet for drapstiltalen i Pakistan.

Nå sier han at han synes Riksadvokaten burde ha henlagt saken som intet straffbart forhold, og ikke etter bevisets stilling.

- Skuffet over henleggelsen

Jan Kildahl, som er bistandsadvokaten til Rahilas ektemann, forteller at han er skuffet over avgjørelsen om å henlegge saken.

- Politiet burde ha klart å skaffe tilstrekkelig bevis til å prøve saken for retten, sier Kildahl.

- Min klient er skuffet over at man aldri har fått til et samarbeid mellom norsk og pakistansk politi slik at man kunne vurdert alle bevisene i saken samlet.

Kildahl mener dette viser at norske politi må endre sine rutiner når de samarbeider med land som praktiserer dødsstraff.

- Fordi man er redd for at dødsstraff kan bli benyttet har man latt være å samarbeide så mye som har vørt nødvendig for å få en full gjennomgang av saken. Det er en ordning vi ikke kan leve med, sier Kildahl.