NRK Meny
Normal

Lærerstreik ved Heltberg: – En tulleavtale

Flere lærere er fortsatt i streik ved Heltberg Private Gymnas i Oslo fordi de ikke er blitt enige om en ny tariffavtale med skoleledelsen. Mange av elevene er bekymret for at streiken skal ramme karakterer og eksamener.

Lærere ved Heltberg Private Gymnas står utenfor skolen og streiker.

UENIGE: 17 av 24 lærere ved privatskolen Heltberg streiker fortsatt fordi skolen og arbeidsgiverorganisasjonen Abelia ikke vil videreføre Utdanningsforbundets sentrale tariffavtale.

Foto: Sarah Pierstorff / NRK

Elevene Kaja Larsen, Hans August Pünther og Line Hensrud ved Heltberg Private Gymnas

Elevene Kaja Larsen, Hans August Pünther og Line Hensrud ved Heltberg Private Gymnas

Foto: Sarah Pierstorff / NRK

– Jeg er bekymret for eksamen. Vi har allerede gått glipp av en og en halv uke med undervisning i programfag, og det vil prege eksamenskarakteren om streiken fortsetter i noen uker til, sier tredjeklassing Line Hensrud.

For de cirka 200 elevene ved Heltberg Private Gymnas går undervisningen for halv maskin, etter at 17 av de 24 lærerne gikk ut i streik 19. mars. Det har ikke vært formell kontakt med partene siden da.

Årsaken til streiken er at Utdanningsforbundet ikke har kommet til enighet med Stiftelsen Heltberg om en ny tariffavtale for lærerne.

– Urimelig med identisk behandling

Heltberg og arbeidsgiverorganisasjonen Abelia har tilbudt lærerne en lokal tariffavtale, framfor å videreføre Utdanningsforbundets sentrale tariffavtale. Tillitsvalgt lærer, Jan Erik Larsen, sier de ikke kan akseptere dette forslaget.

Jan Erik Larsen

Tillitsvalgt lærer, Jan Erik Larsen

Foto: Sarah Pierstorff / NRK

– Det sies at avtalen er likelydende med den som tilbys gjennom Utdanningsforbundet, men det er ingen fagforening i ryggen som vil sikre rettighetene våre. Den kan sies opp når som helst. Det er en tulleavtale slik vi oppfatter det, sier Larsen.

Abelia vil ikke forlenge Utdanningsforbundets sentrale avtale, fordi den ligger under det offentlige, og ikke private tariffsystemet.

– Private skoler har andre rammevilkår og trenger et annet handlingsrom enn den offentlige skolen. Vi mener en identisk behandling av offentlige og private skoler i denne sammenhengen blir urimelig, sier direktør Birgit Abrahamsen.

– Bruker oss som pressmiddel

Utdanningsforbundet på sin side mener Heltberg og Abelia nekter å inngå en tariffavtale med dem, som er organisasjonen de fleste lærerne ved skolen er medlem av.

Ifølge Utdanningsforbundet forsøker motparten å tvinge lærerne til å opprette en alternativ fagforening med en lokal tariffavtale ved skolen, og at de dermed blant annet mister sin reelle streikerett.

Direktør for Abelia, Birgit Abrahamsen

Direktør i Abelia, Birgit Abrahamsen

Foto: Heidi Widerøe / Abelia

Kaja Larsen i tredjeklasse syns det er ille at dette skal gå ut over elevene.

– Jeg synes det er kjipt at lærerne bruker oss som et pressmiddel. Jeg synes det er trist hvordan de bare kan sette vår utdanning på spill for at de skal få det bedre, sier hun.

Også rektor ved Heltberg, Grethe Marie Nysveen, syns det er beklagelig at skolen er rammet av streik.

– Det er en vanskelig situasjon, og det er veldig synd at det skal gå utover elevene våre. Jeg håper vi finner en rask løsning som gagner begge parter i denne saken, sier Nysveen.