NRK Meny
Normal

Folkets svar blir teater

Et lite stykke Norge er det du kan oppleve i forestilling Folkestyre 2014. Riksteatret har reist Norge rundt og intervjuet alle slags mennesker, og svarene er det nå blitt teater av.

Manusforfatter Hilde Brinchmann og Henriette Vedel ville ikke lage en forestilling ut av noe man kunne lese om i historiebøkene. De ville lage noe annet i anledning grunnlovsjubileet.

– Fra det norske folk til det norske folk, sier Vedel.

– Ja, det har vært visjonen hele tiden, fortsetter Brinchmann

Derfor reiste de ut og stilte de samme spørsmålene til folk som de møtte over hele landet. Lærere, sykepleiere, fiskere, skoleelver, pensjonister og andre har blitt spurt.

Dette er spørsmålene folk har fått:

Har du tro på det norske folkestyret?
Hva ville du snakket om hvis du skulle holde en tale på Stortinget?
Når følte du deg sist samfunnsengasjert?
Har du påvirkningskraft?

Og svarene får du i forestillingen.

Stortingsrepresentantens historie

Og en av de som har deltatt er 29 år gamle Stine Renate Håheim. Hun var ikke vanskelig å overtale til å stille. Hennes historie om dagen da hun måtte reise til Oslo for å ta over som stortingsrepresentant for Rigmor Aasrud er nå blitt med i forestillingen.

– Jeg synes det er en veldig fin tolkning av den situasjonen jeg var i for over fem år siden. Man går fra en veldig trygg sfære til å plutselig bli kastet inn i noe som er helt nytt, og kanskje drømt om veldig lenge. Det er veldig gøy å se det igjen, sier Håheim.

Her kan du se dramatiseringen:

Dette er dramatiseringen av Stine Renate Håheims historie om hvordan hun fikk vite at hun hadde blitt stortingsrepresentant.

Fra mandag kveld kan du se forestillingen hos Riksteatret i Oslo, før de reiser ut på norgesturne i mars. Her kan du se en liten smakebit:

Dette er en smakebit fra forestillingen Folkestyre 2014, filmet under en av prøvene før premieren.