Her tømmes postkassene på Frogner

Posten ber beboere på Frogner være på vakt etter at en nøkkel som gir adgang til flere tusen postkasser er på avveie. Lørdag ble tyvene fanget opp av et overvåkingskamera mens de stjal post i et sameie i Elisenbergveien.

FANGET AV KAMERA: Like før klokken 09.00 lørdag morgen låser to personer seg inn i Elisenbergveien 37 på Frogner i Oslo og tømmer postkassene.

Like før klokken 09.00 lørdag morgen låser to personer seg inn i Elisenbergveien 37 på Frogner i Oslo og tømmer postkassene. Videoen er gjengitt med tillatelse fra sameiet.

Det var en beboer i sameiet Elisenberg Hus på Frogner i Oslo som ble oppmerksom på at det foregikk noe mistenkelig i nabolaget. Mens han spiste frokost observerte han to personer som låste seg inn i flere av bygårdene i gaten på utsiden.

Siegfried Kühner

Beboer Siegfried Kühner.

Foto: Thomas Marthinsen / NRK

– Vi gikk gjennom videoen fra overvåkingskameraene som vi har plassert ved hver inngang. Der så vi dem låse seg inn hovedinngangen, låse opp postkasser og forsyne seg med post, sier Siegfried Kühner som bor i sameiet.

Tyvene skal ha brukt en nøkkel som bare postbudet vanligvis disponerer. Elisenberg Hus har 60 leiligheter.

Det er mye sensitiv informasjon som pass og kredittkort som kommer i posten, og som kan misbrukes, sier han.

Sameiet har politianmeldt innbruddet og varslet Posten, som har vært på stedet og sett overvåkingsvideoen.

Snappet nøkkel fra postbud

John Eckhoff

Pressesjef i Posten, John Eckhoff.

Foto: Thomas Marthinsen / NRK

Posten opplyste først at de mistenkte at nøkkelen som er brukt stammet fra et ran av et postbud i mars i år. Nå opplyser de at det var snakk om et grovt tyveri. En mann fulgte etter postbudet inn i en opppgang og nappet fra henne nøkkelen.

Nøkkelen er ikke kommet til rette og tyveriet som skjedde på Frogner ble senere henlagt av politiet.

Det kan være denne nøkkelen som nå er i bruk. Derfor bytter vi alle låser i denne sonen, sier pressesjef i Posten, John Eckhoff.

– Hvorfor byttet dere ikke låsene med en gang etter ranet i mars?

– Nøklene er ikke merket og det er ikke lett å finne ut hva de kan brukes til. Vi har heller ikke fått noen indikasjoner på at nøkkelen har vært misbrukt før nå, sier han.

Nøkkelen gir adgang til tusenvis av postkasser

Postens nøkler kan åpne postkassene hos alle husstander i bestemte soner. I dette tilfellet gir postnøkkelen adgang til mellom 3000 og 4000 postkasser.

– Det her er svært ubehagelig for dem det gjelder. Innbrudd i postkasser er å anse som innbrudd på privat eiendom. Vi er avhengig av tillit til postsystemet og at folk får ha postkassene sine i fred, sier Eckhoff.

Han ber beboere på Frogner være ekstra oppmerksomme inntil de nye låsene er på plass.

– Vi setter i gang arbeidet umiddelbart, men det tar litt tid før alle sylinderne er byttet ut. Folk må varsle politiet og oss med en gang dersom posttyvene dukker opp igjen, sier pressesjef i Posten, John Eckhoff.