Postens juledetektiv løser mysterier

På Postens logistikksenter på Alnabru er det travelt før jul. 200.000 tusen pakker i døgnet skal av gårde, men ikke alle pakker er like enkle å få frem til riktig eier.

Åse Lerfald på jobb for posten

DETEKTIV: Det er lov til å klø seg i hode når man prøver å finne eieren til pakker som mangler adresse.

Foto: Hanne Roald / NRK

I 14 år har Åse Lerfald vært detektiv for Posten. Hver jul går hun ned i sorteringshallen som er like stor som seks fotballbaner. Videre går turen ned i kjelleren for å finne julepakkene som bare har en til- og fra-lapp.

I dag skal hun bryne seg på en pakke med verken etternavn eller adresse...

Det er mye som kan skje med en pakke fra den blir postet til den kommer frem. Gaven kan falle ut av emballasjen, adressen og julegaven kan bli borte fra hverandre, og da har Åse Lerfald et mysterium å løse.

Sporene starter ofte med to navn. Dermed begynner ringerunden til forskjellige postkontor og sporing på sosiale medier.

Publikum er svært hjelpsomme

En historie detektiv Lerfald husker godt er den gangen de fikk en sending med et spesielt navn, som hun selv syntes hørtes polsk ut. Med posten sin side for julemysterier, fikk de hjelp av noen som skjønte hvem gaven skulle til.

– Noen hadde sett at navnet som var islandsk, og la ut det ut på en facebookgruppe for islendinger. Der tok noen kontakt med oss, og sa hvem gaven kunne være til.

Pakker uten eier.

Dette er ofte det eneste sporet posten har å gå etter når de skal løse mysterier.

Foto: Hanne Roald / NRK

Da Åse Lerfald ringte personen pakken tilhørte, var han helt overgitt. Han skjønte ikke hvordan Posten kunne finne frem når navnet på pakken bare var kallenavnet til kona.

Oppklaringsprosenten til Postens julegavesentral er på 90 prosent. De legger ut bilder av alle gavene på nettsidene deres slik at folk kan hjelpe dem å finne riktig eier.

– Folk er så flinke til å tipse oss. Det et utrolig engasjement, sier Lerfald.

Dette mysteriet skal vi klare å løse

Tilbake til dagens julemysterium. Pakken som kun hadde navn og en ektefelle sitt navn på, er blitt oppklart. En telefonsamtale til det lokale postkontoret på Eidskog fører videre til Joakim.

I Eidskog i Hedmark får Joakim Ask Søraa en hyggelig telefon.

– Gavene skal til et vennepar av oss i Klæbu som har tre barn. Det hadde vært krise om ikke gavene hadde kommet frem, sier Søraa.

Sorterer pakker uten adresse.

Hver jul går Åse Lerfald under sorteringshallen på Postens logistikk senter for å finne nye pakker uten eier.

Foto: Hanne Roald / NRK

Han og kona hadde pakket gavene inn i en stor eske med riktig adresse, men på veien har trolig lappen falt av.

– Heldigvis gikk det bra til slutt. Vi trodde jo alt var i den skjønneste orden helt til vi fikk telefon fra Posten, sier Søraa.

Nå skal pakkene sendes med ekspresspost til Klæbu slik at de kommer frem i god tid før julaften.

Gir ikke opp

Postens egen juledetektiv gir ikke opp. Selv om oppklaringsprosenten er høy, ønsker Åse Lerfald at alle skal få pakkene sine til jul. Nå er det 17 uløste pakkemysterier.

– Målet er at alle skal ligge under riktig juletre på julaften, sier hun.